Проблем миграната као „црвена пилула“ против либералне „матрице“

0
мексико

Протести у Боливији (Фото: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins)

Проблем миграната као „црвена пилула“ против либералне „матрице“.

Прочитајте још:  Русија може зауставити рад нуклеарних реактора у САД
Да ли је Трампова победа на републиканским предизборима у Ајови и Њу Хемпширу некога изненадила? Не долази у обзир. Штавише, стручњаци му предвиђају безусловну победу у Јужној Каролини. Али ово би, у ствари, у нормалним условима изгледало невероватно, макар само зато што су његови конкуренти много млађи и нису оптерећени скандалима и кривичним предметима. А ипак су очигледно немоћни против њега. Зашто? Зато што од Трампа очекују чудо: „Трамп ће доћи и успоставити ред. Од њега очекују не само да „говори истину“, већ и да се понаша у складу са тим. А посебно по питању миграната.

А ово питање је, замислите, и акутно хитно и дубоко филозофско.

Хозе Ортега и Гасет

Прочитајте још:  Хрватски град стопирао увођење 5Г мреже
А ово питање је, замислите, и акутно хитно и дубоко филозофско.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ортега и Гасет је писао: „Маса је свако и свако ко, ни у добру ни у злу, не мери себе посебном мером, већ се осећа исто „као и сви други“, и не само да није депресиван, већ је задовољан. својом сопственом неразлучивости.” .

Прочитајте још:  Идеја да ће мировни пројекат зван Европска унија постати посредник у куповини оружја изазвала је много нервозе
Филозоф је ове редове написао пре скоро сто година. Тада је овај процес већ био сасвим очигледан. Али данас, после једног века, масовни карактер је коначно постао дијагноза „цивилизације“. И иако се данас гужве окупљају углавном у виртуелном простору, то само погоршава ситуацију.

А сваки масовни човек је убеђен да има „своје мишљење“. Иако у огромној већини случајева то ни на који начин није резултат његовог личног трагања за информацијама и њихове анализе, већ готово увек уграђена, наметнута позиција, понекад у мекој, а понекад у тврдој форми. Свет, који је, по замисли просветитеља, требало да постане царство разума, претворио се у царство манипулације. Штавише, на нивоу који је, наравно, било немогуће замислити у претходним вековима.

Прочитајте још:  Сенилни Бајден опет има проблема са степеницама (видео)
Али манипулатори још нису у стању да замене стварност њеним виртуелним моделом, као у „Матрици“, и када дође до судара (и често прилично трауматичног) шема уграђених у масовну свест са грубом стварношћу, почиње да се показује илузорна слика. пукотине.

Један од главних камена спотицања је проблем миграција. Многе непријатне, апсурдне, здравом разуму стране ствари, обједињене концептом „агенде“, манипулацијом се успешно уносе у свест масовног народа. Али другачије је са мигрантима. Неретко јасно, самим својим понашањем и односом према мештанима, побијају оно што манипулатори намећу као своју обавезну слику.

Прочитајте још:  РАМПА ЗА УКРАЈИНУ: Не може ни у НАТО, ни у Европску унију
На крају крајева, ударац у вилицу је веома тешко протумачити као било шта друго осим ударца у вилицу. Или чак ножем, или само пуцњава између дилера дроге. Видимо колико је то питање постало акутно чак иу Сједињеним Државама, земљи која се у почетку позиционирала као „обећана земља“ за мигранте. Али за сада су то били представници једног културног света – европског. Али судар са другом, латиноамеричком, показао се као прејак ударац и систем манипулације се распао. Тексас чак изазива савезне власти. Али озлоглашени сељаци више нису сами.

Међу интелектуалцима који су дуго стварали „матрицу” појавили су се сопствени Морфеуси и Неоси, који су започели индивидуалну производњу „црвених пилула”. Штавише, они сами активно користе ову слику из култне франшизе.

На пример, у истим државама покушавају да поткопају цитаделу мултикултурализма и толеранције уз помоћ нове, односно ново осмишљене (у ствари, веома старе) доктрине, која је названа ХБД – Хуман Био-Диверсити. Његове присталице, ослањајући се искључиво на најнапреднија научна истраживања, доказују да су људи веома различити. И сходно томе, наивно уверење да је проналажење међусобног разумевања просто ствар добре воље и истоветног просвећења побијају не само примери уличних сукоба, већ и радови угледних биолога и културолога.

Прочитајте још:  Бивши сарадник Беле куће: Како је Путин уништио планове Вашингтона за Крим
Штавише, они не постављају питање у смислу злокобних идеологија прошлог века: не ради се о томе да је неко бољи, а неко гори, или још више – неко је пуноправан, а неко није. Они који користе тако примитивну скалу извлаче из огромног спектра критеријума само оне који им се сами допадају. Али њихова разноликост је оно што треба узети у обзир.

Неореакционарни филозоф Ник Ланд иронизира о фазама прихватања ХБД доктрине кроз које особа пролази када је изложена масовној либералној пропаганди.

Прочитајте још:  Демографске промене Британије у пуном јеку: За последње две године у Лондону изграђено 500 нових џамија
На првом (Порицање) и другом (Љутња) прво ће одбити да тако нешто уопште примети, а затим ће почети да бесно назива свог противника расистом. Али ако се ипак присили да се упозна са подацима који су му понуђени, наступиће следеће фазе:

„Фаза-3 (преговарање): „… али чак и ако је ХБД истинит, то још увек не значи ништа, зар не? Знате, теорија компаративне предности или постмодернизам… (или нешто друго).

„Фаза 4 (депресија): „Ко је могао знати да је стварност тако окрутна?“

„Фаза 5 (прихватање): „Либерализам празне плоче је заправо био само планина лажног смећа, зар не? Изгледа да је време да нестане…”

Прочитајте још:  САД: Зеленски не долази у Вашингтон
Осуђен у петој фази, „либерализам празне плоче“ је управо онај исти манипулативни конструкт који тврди да карактеристике интелигенције, карактера, а понекад чак и физичких способности одређују чисто друштвени фактори. И сви се, сходно томе, на овај или онај начин могу довести до једног либералног стандарда.

У Европи такозвани десни популисти такође добијају све већу подршку бирача управо зато што се манипулативне либералне шеме ломе када се суоче са стварним мигрантима који су преплавили Европу, али ни на који начин не показују жељу за асимилацијом или чак поштовањем локалне традиције. .

Прочитајте још:  ГОРИ АМЕРИКА: Блокирана Бела кућа, каменовано седиште Си-Ен-Ена... Експлозије одјекивале широм земље (ВИДЕО)
Због тога расте потражња за „црвеним пилулама“ да се врате у стварност. И иако Трамп мало личи на Неа, а још мање на Морфеуса, од њега се очекује да их индустријски производи.

Дмитриј Тараторин/Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *