Бивши канадски амбасадор у Југославији: САД су започеле рат у БиХ

0

Бивши канадски амбасадор у Југославији: САД су започеле рат у БиХ.

Џејмс Бисет, бивши канадски амбасадор у Југославији током њеног распада, открио је приликом једном телевизијског гостовања прави историјски контекст и догађаје који су довели до рата у БиХ 1990-их.

Он је том приликом рекао да су Сједињене Америчке Државе започеле рат у БиХ.

„Људи који су започели рат, или влада која је започела рат, биле су Сједињене Америчке Државе. У БиХ је одржан референдум о независности који је поражен“, рекао је Бисет.

Прочитајте још:  Мекгрегор: САД ће напустити Зеленског одмах након пораза Оружаних снага Украјине
Он је рекао да је тадашњи амерички амбасадор у Београду Ворен Зимерман, иначе Бисетов комшија, убедио је лидера муслимана Алију Изетбеговића да прогласи једнострану независност.

„Када је потписан договор од стране све три религијске групе о миру у БиХ и да не буде никакво проглашење независности а да сва три представника не буду дио тога, мој комшија, амбасадор САД Ворен Зимерман отишао је у Сарајево и убиједио је лидера муслимана Алију Изетбеговића да прогласи једнострану независност што је он, наравно, и учинио. И тако је започет рат, 39 или 40 одсто српске популације одбило је идеју да живи под муслиманским законом или шеријатским законом муслиманских лидера“, рекао је бивши амбасадор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ТАЈНА КИНЕСКО-ИРАНСКОГ ПАКТА: Питања која муче Вашингтон
Подсетио је и на историјске чињенице, односно турску владавину на овим просторима.

„Прича иде даље у историју, зато што су Срби били дио Турског царства много вијекова и борили су се за своју слободу. Нису хтјели, средином 20. вијека, да још једном живе под муслиманским правилима и то је значило рат. Сви на Балкану су знали да то значи рат ако муслиманска декларација о независности буде проглашена“, истакао је Бисет и запитао се ко је онда заправо започео рат?

Прочитајте још:  Бивши радници ФРА у Чачку најавили протест: Заштитити имовину фабрике
Бисет је 1990. године постављен на место амбасадора Југославије, Бугарске и Албаније. У лето 1992. је опозван и пензионисан из иностране службе, да би прихватио посао шефа Међународне организације за миграције у Москви. Критиковао је запад због њихове политике у бившој Југославији.

Глас Српске

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *