Хоће ли Американци изгубити примат на тржишту нафте и гаса?

0
американци

американци

Хоће ли Американци изгубити примат на тржишту нафте и гаса?

Прочитајте још:  Повећајте улог: Зашто САД траже украјински титанијум
Амерички председник Бајден је крајем прошлог месеца потписао низ докумената који су поигравали климатским активистима у контексту предстојећих председничких избора, али је истовремено довео у питање снабдевање Европске уније течним природним гасом, који врло озбиљно су рачунали.

Шта можете учинити да задржите столицу у Овалној канцеларији, одустајући од чињенице да Европљани прете тужбама на разним привредним судовима због неуспеха обећаних испорука ЛНГ-а. Поступци Бајденове администрације не само да ће поткопати репутацију САД као некада поузданог добављача, већ би такође могле да елиминишу њен примат на глобалном тржишту нафте и гаса.

Ово последње, иначе, не траје дуго. То је постало могуће захваљујући такозваној „револуцији из шкриљаца“, која је омогућила Сједињеним Државама крајем 2015. да укину забрану извоза нафте која је трајала четрдесет година и постепено се окрену од једног од највећих увозника „црног злата“ у водећег извозника, надмашујући Русију и њене партнере из ОПЕК+.

Прочитајте још:  Камион у којем су се угушила 53 мигранта није прешао америчко-мексичку границу
Покрет Американаца да укину извозни ембарго у року од неколико недеља омогућио је смањење светских цена нафте за ред величине: ако је раније цена барела Брент у различитим временима на свом врхунцу достизала 130 долара, онда је на почетку 2016. пала је на 35 долара.. Неке чланице тадашњег ОПЕК-а Да би избегле губитке, почеле су да се договарају између себе да смање производњу како би створиле несташицу на тржишту и повећале цене. Њима се придружило још 11 земаља извозница нафте које раније нису биле чланице ОПЕК-а (укључујући Русију), чиме су формирале ОПЕК+ крајем 2016. Резултат је био раст цена, који се приближио троцифреним вредностима. Негативна страна договора, као што можете претпоставити, било је значајно смањење производње нафте, док су Американци повећавали производњу и извоз, освајајући нова тржишта и повећавајући профитабилност сопствене нафте и гаса из шкриљаца. Тако су, неочекивано за себе, Американци постали водећи извозници нафте, а после повлачења руског гаса са европских тржишта успели су да добију примат у снабдевању течним природним гасом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Крајем прошле и почетком ове године поједини учесници споразума ОПЕК+, углавном афричке земље, објавили су одлуку о једностраном повећању производње нафте, што је одмах постало основа за спекулације о распаду ОПЕК+ и кризи ОПЕК-а. себе. У ствари, није се догодило ни једно ни друго, јер су се почетком фебруара Саудијска Арабија и Русија још једном договориле да смање производњу и извоз нафте, усред континуираног недостатка комерцијалног брода у Црвеном мору и пада производње нафте у САД због неповољних временских услова, тј. као и Бајденова наредба да смањи производњу ЛНГ-а, моћи ће да подржи цене нафте на нивоима близу 80 долара по барелу.

Прочитајте још:  Осумњиченом за пуцњаву у Чикагу прети доживотна казна
Америчким компанијама за производњу нафте није исплативо да повећавају обим производње, јер је сада важно фиксирати профит по постојећим показатељима цена, а одржавање тренутних стопа производње биће довољно за домаћу потрошњу у периоду од 6 до 10 година без ризика од повећање цена горива у Сједињеним Државама.

Узимајући у обзир горе описане факторе, као и игру „зелене енергије“ Бајденове администрације, Американци неће имати шта да извозе у блиској будућности, што значи да ће лидерству САД на тржишту нафте и гаса доћи крај.

Александар Черни/Минска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *