Први дан рада Скупштине: Прозападна опозиција прихватила мандате па прави хаос да замаже очи народу!

0
скупштине

РТ

Химном Србије “Боже правде” отпочела је конститутивна седница Скупштине Србије.

Председавајући је рекао да је потврђен мандат свим посланицима и да је скупштина конституисана.

Прозападна опозиција је правила неред у сали. На почетку седнице су се могле чути пиштаљке и видети транспаренти “поништити изборе”, “покрали сте изборе”…

Такође, са балкона развијено је платно са натписом “Досовске лопуже опет бисте да пљачкате Србију. Неће моћи”, што су кандидати са листе “Србија не сме да стане” поздравили аплаузом.

Конститутивној седници председава најстарији посланик Стојан Раденовић, а помажему му по један, најмлађи, народни посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата, као и генерални секретар Народне скупштине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пословник предвиђа да предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика.

Пре приступања избору председника парламента Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а за председника Народне скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.

Број потпредседника Народне скупштине, према Пословнику, утврђује се на предлог председника парламента.

Парламент треба да одлучи и о утврђивању састава сталних парламентарних делегација за учешће у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других мултилатералних парламентарних институција и организација.

У Народној скупштини треба да се формирају и посланичке групе, а једну може чинити најмање пет народних посланика. Конституисањем скупштине почиње да тече рок од 90 дана за формирање нове владе.

На изборима 17. децембра учествовало је 18 изборних листа, а посланичке мандате освојило је њих 10.

Прочитајте још:  Гласачи опозиције БЕОГРАДСКИХ избора, можда оду кући у Црну Гору, Хрватску или у унутрашњост Србије за празнике?

Тепић тврди да све изгледа као да је ратно стање

Иако по прописима новинарима иначе није дозвољен улазак у пленарну салу, посланица Странке слободе и правде Мариника Тепић оптужује власт да намерно није новинарима дозволила да уђу у салу.

У салу једино могу да уђу фото репортери и то само на почетку седнице, међутим, Тепић тврди како је РТС током преноса скупштинског заседања намерно скретао кадар са посланика прозападне опозиције који су транспарентима ометали рад, а другим новинарима није дозвољено да уђу у салу и извештавају одатле.

“Они су салу поново поделили кордоном, најмање 40 полицајаца је стајало између нас који смо хтели да подигнемо једнаке пароле, да грађани знају шта се дешава. Полиција се буквално набијала у нас да би нас спречила да се крећемо по сали Наравно, партијска полиција изнад закона, од овог тренутка сви запослени у МУП који се представљају као обезбеђење ставили су се у службу партије, Гашића, Вучића и онемогућавају посланицима да се крећу кроз скупштину”, каже Тепић.

Додаје да се не зна како ће Скупштина даље да ради нити ко је кандидат за председника.

“Све је као да смо у ванредном, да не кажем ратном стању. Наравно да остајемо у згради, то је наше радно место”, рекла је Тепић.

И “Србија против насиља” положила заклетву у холу

И посланици коалиције “Србија против насиља” положили су заклетву у холу Народне скупштине.

Коалиција НАДА заклетву положила у скупштинском холу

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић изјавио је пред новинарима у холу Скупштине да је коалиција НАДА одлучила да не положи заклетву у пленарној сали где је већина добила мандате на покраденим изборима.

Прочитајте још:  Срећа па немамо нуклеарну електрану: Водитељка Снежана Дакић постала саветник за нуклеарну енергију!?

“Већина која уништава Србију, која гази Устав, која нема своју реч и која каља и ову зграду и ову заклетву и оно што би требало да представа. Зато ћемо ми заклетву положити овде”, поручио је Јовановић.

“Ми – Глас из народа”: Прозападна опозиција извршава срамне задатке

Посланици листе “Ми – Глас из народа” огласили су се из скупштинске сале наводећи да прозападна опозиција извршава своје налоге и да се они против тога боре.

У сали и транспарент СНС-а

Посланици Српске напредне странке истакли су транспарент, што је дочекано аплаузом.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *