Питање је времена кад ће Куртијеви терористи ударити на болнице и школе

0

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Куртијеви терористи у наредном периоду наставиће са акцијом затварања Привремених органа у српским срединама по централном Космету и доћи ће до севера, а само је питање времена када ће се ударити на болнице и школе, оцењује политиколог Огњен Гогић за “Косово онлајн”.

“То се на неки начин и започело у Приштини и Осојану, а Приштина ће увек имати исти аргумент – да су те здравствене и образовне установе за њих нелегалне, мимо косовског система. Можда неће да иду толико далеко да затворе и забране некоме рад, али довољно је да дођу са полицијом, да поремете рад и унесу страх код становништва и да онда људи избегавају да одлазе у те установе и да траже себи излаз у централној Србији. На тај начин постижу исти циљ – да се обуставља рад тих институција које су од виталног значаја за опстанак Срба на Косову”, наводи Гогић.

Тако ће се и послати порука која се већ чула, а то је да Србија више не може да има своје институције – закључује саговорник портала “Косово онлајн”.

“Тиме се ствара услов за одлазак Срба са Косова јер онемогућавате њихов живот, сечете грану на којој седе, јер када не могу да се лече и да школују децу, да остваре приход, који онда разлог имају да остану на Косову?”, наводи Гогић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Говорећи о прошлонедељним упадима у Привремене органе, он каже да се то десило у најрањивијим срединама, у којима је било најлакше ући у ове органе и запленити неки инвентар и да то није била захтевна полицијска операција, већ да је намера била демонстрирање силе – да се људи заплаше од стране шиптарских терориста.

Прочитајте још:  Британци признали: Обучавамо Бакирове бојовнике

“То је испипавање терена и граница. Ако то прође, сигурно ће се ићи даље. Треба имати у виду да у местима у којима се то већ десило, у Гори и у метохијским селима, живе Срби и Горанци ван српских општина. Ту не постоје општине са српском већином, нема српских одборника у локалним скупштинама. Срби тамо немају никакву институционалну заштиту и ти органи су имали одређени значај. То није била случајно одабрана мета. Друга је прича по централном Косову где имате Општину Грачаница по косовском систему, па ипак имате неку врсту институционалне заштите. Тога у Метохији нема и ту се последице најтеже осећају”, закључује Гогић.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *