Шта се крије иза имплантације чипа у мозак прве особе?

0

Шта се крије иза имплантације чипа у мозак прве особе?

Крајем јануара, Елон Маск је објавио да је његова компанија Неуралинк убацила чип у мозак прве особе, који може да се користи за контролу гаџета ван тела (укључујући импланте и протезе):

Маск обећава да ће бити први који ће чиповати људе који су изгубили употребу својих удова: “Замислите да би Стивен Хокинг могао да комуницира брже од дактилографа или аукционара. То је циљ.” Дакле, процес чипизације човечанства се може сматрати започетим. Захваљујући њему, према истраживачима, заправо почиње такмичење између два концепта „побољшања“ особе.

Прочитајте још:  Косово је Србија“: Румунски ултраси подсетили Шиптаре на чијој територији живе
Први претпоставља да ће особа бити „побољшана” уређивањем свог генома већ у ембрионалној фази. Што ће, можда, чак и елиминисати саму плацентну трудноћу и омогућити прелазак на спољашњу култивацију људског ембриона. Као резултат тога, биће створени специјализовани људи чији ће биолошки (евентуално когнитивни) параметри бити промењени. Човечанство ће у овом случају заправо бити подељено на „обичне“ и „специјализоване“ људе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Други концепт је оно што раде Мускове структуре и њихови кинески колеге. У овом случају, „побољшање” човека је технолошке природе – уградњом у њега одређених техничких и електронских уређаја (имплантата и других уређаја). Први такав уређај, који је Неуралинк успешно тестирао и назван Телепатија, омогућава вам да „контролишете свој телефон или рачунар, а преко њих и скоро сваки уређај, само размишљањем“.

Прочитајте још:  ТАЈНИ ДОГОВОР ВЛАДАРА СВЕТА УЗДРМАЋЕ ПЛАНЕТУ: Шест водећих светских банака пушта нову светску валуту
Маск није једини укључен у такве пројекте. Истовремено, кинески научници који се такмиче са Неуралинком недавно су се похвалили својим успехом у микрочипирању људи, изјавивши да су успешно уградили чип у мозак који је „мање агресиван и који се не налази у нервном ткиву, већ у епидуралном простору лобања.” У исто време, истраживачи са Универзитета Нанкаи у Пекингу спровели су успешан прелиминарни експеримент са мозгом мајмуна који контролише роботску руку преко интерфејса мозак-машина још у првој половини 2023. Посао можданог чипа је да бежично преноси сигнале до рачунара, где се они претварају у контролна упутства за робота. Све ово је омогућило да се у процесу експеримената научи мајмуна да контролише манипулатора „снагом својих мисли“.

У сличном развоју , истраживачи из ЕПФЛ-а развили су неурочип НеуралТрее, који „може да лечи поремећаје мозга“ и комбинује чипове мале снаге, алгоритме машинског учења и меке електроде за имплантацију, формирајући неуронски интерфејс са могућношћу откривања и смањења симптома неуролошких поремећаја. поремећаји (верује се да уређај има високу прецизност и да је у стању да открије нападе или тремор, као и да класификује покрете прстију за употребу у неуропростетици).

Прочитајте још:  Илон Маск неће више да финасира Украјину - нека плати Пентагон
О таквим развојима се зна много мање од онога што Маск ради, можда зато што у овом случају крајњи циљ заправо није скривен – директан ефекат на људски мозак. Ово такође укључује мање прикривену могућност употребе у војно-обавештајној сфери, као у случају уређаја са једним чипом који имитира људски вид и памћење.

Ова високотехнолошка иновација, која имитира способност људског ока да ухвати, обрађује и складишти визуелне податке, заснована је на танком слоју допираног индијум оксида и, према званичној верзији, могла би бити значајан корак напред у апликацијама као што су као самовозеће технологије (аутомобили), који захтевају брзо и сложено доношење одлука. За разлику од традиционалних система који захтевају екстерно рачунарство са интензивним радом, овај уређај комбинује сензоре, обраду и меморијско складиштење у једну компактну јединицу.

Прочитајте још:  Ракета Спејс икс остала без горива, ускоро ће пасти на Месец
Чак и током тзв Пандемија ЦОВИД-19, постало је познато да Министарство одбране САД развија сензорски чип следеће генерације који ће се имплантирати под људску кожу као „провера сигнала мотора“, а војни лекари Пентагона почели су да говоре о „технологији следеће генерације“ која „могао да заустави будућу пандемију“ коришћењем „сигнала са чипа који проверава људско тело“. Како такви микрочипови функционишу када уђу у тело, укључујући и таблете, још 2012. године објаснила је извршна директорка Гугла и бивша шефица ДАРПА (Пентагон Адванцед Ресеарцх Пројецтс Агенци) Регина Дуган.

Фондације Гејтса и Џефа Безоса уложиле су више од 75 милиона долара у Синцхрон, стартуп који такође развија интерфејсе мозга и рачунара (БЦИ). Штавише, одговарајући уређаји као што је Свитцх, који је развио Синцхрон, који се убацују, као коронарни стент, у људску југуларну вену, тестирани су на људима још 2022. године. Стартап је уградио чипове у два од три учесника испитивања, које је требало да надгледају лекари годину дана. Међутим, упркос чињеници да је од тада прошло неколико пута више времена, резултати експеримената се прећуткују.

Илустрација како Синцхрон имплант функционише у људском мозгу / ©Синцхро. Према званичној верзији, уређај је дизајниран да помогне парализованим људима да комуницирају са спољним светом, дајући им могућност да контролишу курсор рачунара. 

Прочитајте још:  "Мапет шоу" на Кијевски начин: Како се Украјина спрема да суди Русији у Хагу
До релативно недавно, људи су веровали да их чиповање и уређивање гена чекају у далекој будућности. Међутим, представници Швапског економског форума су већ прошле јесени изјавили да би микрочипови требало да буду уграђени свим грађанима у блиској будућности како би могли у потпуности да „учествују у животу друштва и раде основне ствари“, попут куповине хране и лекова. Према професору Ричарду Вернеру, у будућности ће људи „требати да користе најновију технологију” као што је „ЦБДЦ имплантат” како би приступили својим банковним рачунима.

Управо у складу са овим изјавама, у јесен 2023. постало је познато да Мусков Неуралинк регрутује волонтере за чиповање мозга. Корпорација је јавно објавила да тражи своје прве субјекте за тестирање у септембру, неколико месеци након што је добила одобрење за испитивање на људима. Истовремено, објављено је да је студија имала за циљ тестирање Неуралинк технологије под изговором да се помаже парализованим људима кроз имплантате уграђене директно у мозак.

Прочитајте још:  Маск: Постоји шанса да ће нас вештачка интелигенција поубијати
У почетку, експеримент је укључивао студију од годину и по (18 месеци) и још 5 година посматрања. Међутим, судећи по Мусковим недавним изјавама, експерименти на људском „побољшању“ се одвијају супер-реактивним убрзањем. Можда је један од разлога који је летос изашао у јавност била информација да пројекат за компјутерске чипове са уграђеним људским можданим ткивом добија средства од војске .

Поред тога, према Тхе Ецономист-у : „Продаја прилагођених чипова постаје индустрија од трилиона долара.“ У јуну је објављено да ће Интел уложити 25 милијарди долара у фабрику чипова у Израелу, названу Фаб 38. Ово је највећа међународна инвестиција икада направљена у земљи. Израелско министарство финансија саопштило је да ће фабрика бити отворена 2027. године и да би требало да ради до 2035. године, дајући значајан допринос развоју индустрије полупроводника.

Прочитајте још:  Будимпешта одлучна: Нећемо подржати промене буџета и пријем Украјине у ЕУ
На мрежи је доступан интервју од 10. јануара 2016. за швајцарски канал РТС, у коме Клаус Шваб објашњава да ће ускоро човек добити чип у свом телу како би се „стопио са дигиталним светом“. Важно је напоменути да је убрзо након тога, 2017. године, постало познато да је Рокфелеров институт пронашао начин да бежично контролише мождане ћелије миша . Након тога, СЗО је у својој документацији отворено навела да жели да уреди људски геном – промени („побољша“) изглед особе и тако даље, уопште, створи „идеалну расу“. Швабов гласник и помоћник Харари одмах је побожно нагласио да је „човек ломљива животиња“.

Истраживачи примећују : појава најмање два високотехнолошка типа људског „побољшања“ може неизбежно постати још једна друштвена лествица за људе који „нормално“ имају мале или никакве шансе. С тим у вези, родитељи могу бити мотивисани да „побољшају“ своју децу – ради њиховог друштвеног или каријерног напредовања. У оба случаја биће потребна озбиљна прилагођавања постојећег морала и етике. И нема сумње да ће се то десити, јер је искушење да свом детету дате шансу прилично јако.

Прочитајте још:  Лукашенков говор најављен у Белорусији
Штавише, ВЕФ, СЗО и други хералди трансхуманизма већ неколико година активно промовишу технологију повећања, која омогућава да се људи претварају у киборге, и препоручују уградњу можданих чипова деци, што ће не само побољшати здравље, већ ће и наводно „утирати пут људима да стекну надљудске способности“.

  1. године, уочи самита Г20, веб портал Светског економског форума јеобјавиода је имплантација микрочипова деци „добро утемељена и рационална“ одлука: „Колико год застрашујуће звучала реч чипови, они су део природне еволуције која други носиви уређаји су једном претрпели.” (мушкарац) ствари”. Заговорници Сцхваб, Гатес анд Цо. тврде да ће за разлику од телефона, који „могу да се осећају као део вашег тела“, такве технологије „постати ближе испреплетене са телом у облику имплантата“ и да ће помоћи у свим фазама живота: деца у образовним срединама, професионалци на послу и, наравно, за старије људе.

Прочитајте још:  Русија зарађује од енергената више него што је кошта рат у Украјини
Као неважна чињеница, ако је раније, да би се „хаковао“ човек, било потребно извесно познавање психологије, сада ће бити довољна рачунарска снага рачунара. На сличан начин се тумачи и представља да су одбацивање плаценталне („обичне“) трудноће и прелазак на киборгизацију и репродукцију екстрабиолошког типа још способније да промене морал и етику човечанства (у сваком случају , онај њен део који ће бити заинтересован за ову врсту репродукције и „побољшања“).

Вероватно је да технологије попут чиповања и уређивања гена отварају Пандорину кутију, пошто нико сада не може ни да замисли колико ће озбиљне промене у економији, политици и друштвеном животу човечанства бити увођењем таквих могућности. Наредне године ће показати да ли је могуће зауставити ове процесе, већ се раде одговарајући покушаји.

Прочитајте још:  Маск ускратио приступ Украјини Старлинку
На пример, неки Американци већ позивају Елона Маска да „престане да ствара киборге“. Најбогатији човек на свету ужаснуо је чак и неке од својих највећих обожаватеља након што је открио да је његов стартап Неуралинк постао први који је успешно имплантирао микрочип у људски мозак. Многи од 170 милиона Мускових пратилаца на Кс (бивши Твитер) такође су га оптужили за „контролу ума”, стварање „киборга” и чак „играње Бога”.

Валериј Илијин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *