Трамп поновио изјаву о НАТО-у: Ако не платите, нећу вас штитити

0
трамп

Доналд Трамп (Tanjug/AP Photo/David Yeazell)

Кандидат за председника САД Доналд Трамп је поновио свој став да САД неће бранити ниједну земљу чланицу НАТО-а која не троши најмање 2 одсто свог бруто домаћег производа на одбрану.

“Рекао сам – Види, ако они неће да плате, ми их нећемо штитити, у реду? И Бајден који је рекао: ‘Ово је толико страшно да би Трамп то рекао.’ Не”, рекао је Трамп на митингу у Јужној Каролини, додајући да је погледао буџете за одбрану сваке земље и рекао да „нико не плаћа своје рачуне“.

“Један од шефова земаља је рекао ‘Да ли то значи да ако не платимо рачуне, да нас нећете заштитити”, испричао је Трамп. Бивши председник је тада одговорио: “Управо то значи. Нећу да те штитим”.

Док су Трампа критиковали амерички председник Џозеф Бајден и међународни савезници Америке, републиканци су његову изјаву дочекали с одобравањем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бајден је Трампове коментаре током викенда назвао срамним.

“То каже бивши председник Сједињених Држава? Цео свет је то чуо. И најгоре је што то мисли. Ниједан други председник у нашој историји се никада није поклонио руском диктатору”, рекао је Бајден. “Дозволите ми да ово кажем што јасније могу – никада нећу. Забога, то је глупо, срамно, опасно, неамерички.”

Бивши председник Барак Обама поновио је Бајдена на Иксу, објавивши : “Председник Бајден је потпуно у праву. Последња ствар која нам је тренутно потребна је свет који је хаотичнији и мање безбедан; где се диктатори осећају охрабрено и наши савезници се питају да ли могу да рачунају на нас. Идемо даље.”

Прочитајте још:  Украјинке позване у војну службу од 1. октобра

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *