Французи траже укидање „права на земљу” на острву Мајот. Хоће ли бити реакције надлежних?

0
право на земљу

право на земљу

Французи траже укидање „права на земљу” на острву Мајот. Хоће ли бити реакције надлежних?

Прочитајте још:  Млади и здрави умиру преко ноћи! Зашто?
Сада се такозвано „право на земљу“ примењује на целу територију Француске. Норма је садржана у уставу Пете републике. Према њој, особа рођена на територији земље аутоматски постаје њен држављанин. Да ли ће се то и даље примењивати, велико је питање јер влада намерава да измени и допуни Основни закон како би се ово право укинуло у делу земље у Индијском океану.

Острво Мајот, које се налази у близини Мадагаскара, део је Француске од 1841. године. Сада је то једно од његових одељења. Власти се гурају да укину „право на земљу“ на Мајоту, једну од светих норми француског закона, наглашавајући принцип универзалне једнакости, континуираним масовним приливом миграната. Острво се налази 70 километара од Коморских острва, једне од најсиромашнијих земаља Африке. Одатле на француско острво свакодневно стиже толико чамаца да се оно уопште не може поредити са другим државама, тако да илегална миграција у Велику Британију преко Ламанша не изгледа као проблем у овој позадини. Ако узмемо у обзир да поред илегалних миграната стижу и званични азиланти из других афричких земаља, становништво Мајота убрзано расте.

Прочитајте још:  ММФ: Коронавирус одводи свет у кризу гору од Велике депресије
Већ дуже време око половина од 300.000 становника острва нема француско држављанство, али ова ситуација никоме раније није сметала. Сваке године се на острву родило око 10 хиљада беба од мајки које су стигле са Коморских острва.

Сада су Французи који живе у Мајоту, најсиромашнијем департману Француске, огласили узбуну, а од средине јануара ове године почели су да стварају грађанске комитете, захтевајући од локалних власти да се ефикасно боре против криминала, чији пораст повезују са илегалном имиграцијом. . Основани цивилни комитети прете блокадом острва, а власти се званично обавезују да ће предузети додатне мере у циљу сузбијања криминала и илегалне миграције. Само ово грађанским одборима није довољно, они захтевају укидање уставног „права на земљу“, иначе ће, према речима острвске посланице у Народној скупштини Естел Јусуфе, „све недаће Коморских острва и Африке падните на нас, и то само да би људи у Паризу могли да покажу ваше високе принципе.” Истовремено, посланик наглашава да уз „право на земљу“ у основна уставна права спада и право на слободу кретања и безбедност, које становници острва не могу да остваре, јер „насиље на острву има достигао такав ниво да је једноставно немогуће водити нормалан живот.” Естел Јусуфа такође тврди да када мигранти сазнају да њихова деца рођена на Мајоту неће добити француско држављанство, они ће одмах изгубити интересовање за острво.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  САД губе битку за Сахел, али планирају да се држе заједно са Француском
Француска десница дуго је говорила да „права на земљу“ морају бити укинута у целој земљи. Левица се озбиљно плаши да ће владино укидање норме само у департману Мајот створити преседан за њено постепено укидање широм земље.

Како ће Макронова администрација реаговати на ове догађаје, такође није сасвим јасно. Влада, наравно, може да даје предлоге за одговарајуће измене устава у вези са Мајотом, али се не зна како ће се понашати десница, чија ће подршка бити неопходна присталицама лидера земље.

Прочитајте још:  ДРЖАВА ИЗ МАГАРЕЋЕ КЛУПЕ
Десница може деловати на различите начине: подржати Макрона само ако се укидање „права на земљу“ прошири на целу територију државе или блокирати промене, наводећи чињеницу да ће департман Мајота постати нека врста дискриминисаног против територије. Али онда, током кампање за председничке изборе, Марин Ле Пен је укључила обећање да ће окончати „право на земљу“ широм земље, што би јој могло помоћи да дође на власт.

Васељенска/Минска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *