Пљуште “родитељске” честитке Приштини: Помињу се обавезе, међусобно признање, али и Русија

0

(Фото: Reuters/Hazir Reka)

Пљуште “родитељске” честитке Приштини: Помињу се обавезе, међусобно признање, али и Русија.

Амерички државни секретар навео је да Сједињене Државе верују да је будућност тзв. Косова у Европи и евроатлантским институцијама, а амерички амбасадор захваљује Приштини што је дигла глас против Русије и прихватила оне који су потражили уточиште у овој “држави”.

Прочитајте још:  Дијалог са Србијом је пропао! Можемо да разговарамо само о признању!
Шиптарска творевина данас прославља самопроглашену независност, а честитке и поздрави пљуште прво од оних који се према тзв. држави понашају као родитељи, и то они лоши.

Праштајући јој све “дечије несташлуке”, међу којима су и злочини против цивила, гажење основних људских  права, отимање светиња и удар на вековно верско и културно наслеђе, страни представници у Приштини сад им приписују просперитет, улогу помиритеља у региону, па чак их представљају као уточиште угроженима, ни мање ни више него од Русије.

Прочитајте још:  Хаос у Приштини због Охридског споразума: Опозиција тражи Kуртијеву оставку, окупљени бацили димне бомбе на зграду Владе!
Неизоставно, награда за сва та (не)дела је обећање да ће притиснути Београд да обезбеди међусобно признање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прво је амерички државни секретар Ентони Блинкен упутио честитку поводом 16 година од проглашења независности тзв. Косова уз поруку да их САД охрабрују да спроведу своје обавезе и наставе са дијалогом како би се постигао свеобухватни споразум о нормализацији са Србијом на путу ка коначном међусобном признању.

Прочитајте још:  Шиптарски суд пустио осуђеног на доживотну робију због убиства петорице македонских дечака
Блинкен је навео да Сједињене Државе цене трајно партнерство са тзв. Косовом, укорењено у међусобном разумевању, заједничким вредностима и пријатељству људи.

“Док настављате да напредујете у јачању демократских институција и промовисању владавине права, ми ћемо наставити да подржавамо мултиетничко Косово које унапређује сигурнији и просперитетнији регион. Сједињене Државе охрабрују Косово да спроведе своје обавезе и настави даље кроз дијалог уз посредовање ЕУ како би се постигао свеобухватни споразум о нормализацији са Србијом, на путу ка коначном међусобном признању”, навео је Блинкен.

Он је навео да Сједињене Државе верују да је будућност тзв. Косова у Европи и евроатлантским институцијама.

“Подржавамо тежње изнете у Вашој декларацији о независности и уставу да ‘допринесете стабилности региона и целе Европе стварањем добросуседских односа и сарадње’. Поздрављамо чврсту подршку Косова Украјини против бруталног и неправедног рата Русије и захвални смо на великодушној помоћи Косова новинарима и другима који су потражили уточиште у вашој земљи. Радујем се продубљивању нашег партнерства у јачању демократије и стварању услова за Косово и све његове грађане да напредују у сигурнијем, стабилнијем и просперитетнијем свету”, истакао је Блинкен.

Прочитајте још:  Ухапшен Србин из Поморавља за ратни злочин из ’99; Породица: Не знамо какве он има везе са тим
Одмах за Блинкеном, стигла је честитка и од америчког амбасадора Џефрија Ховенијера у Приштини.

“Сједињене Државе цене наше трајно партнерство, укорењено у међусобном разумевању, заједничким вредностима и пријатељству наших грађана. Док напредујете у јачању демократских институција и промовисању владавине права, ми ћемо наставити да подржавамо мултиетничко Косово које доприноси стабилности региона. Сједињене Државе охрабрују Косово да спроведе своје обавезе и настави даље кроз дијалог уз посредовање ЕУ како би се постигао свеобухватни споразум о нормализацији са Србијом, на путу ка коначном међусобном признању”, објавио је Ховенијер саопштење Стејт департмента на Иксу.

Додаје да САД поздрављају чврсту подршку тзв. Косова Украјини против бруталног и неправедног рата Русије и захвални смо на великодушној помоћи новинарима и другима који су потражили уточиште у овој “држави”.

Прочитајте још:  Народ-мајка Небеске Србије
Парламент у Приштини је 17. Фебруара 2008. године на ванредној седници једнострано прогласио независност. За ту одлуку гласало је свих 109 албанских посланика.

Данас тзв. Косово као независну државу не признаје више од 100 земаља, укључујући пет држава чланица Европске уније – Шпанију, Кипар, Словачку, Румунију и Грчку.

Тзв. Косово још увек није члан Уједињених нација, Европске уније, Савета Европе, Светске трговинске организације и других.

РТ Балкан

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *