Италија донира Либији 16 милиона застарелих Фајзер вакцина, а у обавези да купи још 40 милиона које нико неће да прими!

0
фајзер

Према документима на које се позива “Политико”, Италија већ има око 16 милиона неискоришћених доза у складиштима, а које су у међувремену застареле и чији ће део донирати Тајланду и Либији

Упркос томе што је пандемија ковид-19 одавно није међу најважнијим вестима, Италија ће, у наредне две године, морати да купи скоро 40 милиона доза ковид вакцине, упркос томе што је стопа вакцинације драстично успорила, указују владини документи у које је имао увид “Политико”.

Према уговору, о којем је први известио италијански сервис РАИ, Рим ће добити 36,7 милиона доза од “Фајзера” и 2,9 милиона од “Новавака”, који ће бити испоручени на време за зимску вакцинацију 2024-25 и 2025-26. године.

Са друге стране, од почетка актуелне зимске вакцинације потрошено је свега 2,1 милиона доза.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ситуација Италије, у којој постојећи уговори обавезују на куповину далеко више вакцина него што је реално потребно, ипак није јединствена.

Европска унија се уговорима са компанијама “Фајзер” и “Биотек” обавезала на куповину 1,8 милијарди вакцина, а земље чланице се жале да су преплављене испорукама док се недовољно људи пријављује на вакцинацију.

Поврх тога, “Фајзер” је тужио Пољску и Мађарску након што су те земље одбиле да преузму испоруку вакцина на коју су се претходно обавезале, а која се испоставила сувишном, наводи овај медиј.

Према документима на које се позива “Политико”, Италија већ има око 16 милиона доза у складиштима, које су у међувремену застареле. Влада у Риму намерава да донира 8,2 милиона ових застарелих вакцина Тајланду и Либији.

“РАИ” је, са друге стране, открио да је најмање 215 милиона доза бачено широм ЕУ, а вредност неискоришћених вакцина се процењује на 4 милијарде евра.

Прочитајте још:  Бајден оживео закон о испорукама оружја из Другог светског рата ради наоружавања Украјине

Укупан број је скоро сигурно потцењен, напомиње “Политико”, с обзиром на то да су бројне земље, укључујући Француску, одбиле да открију податке о протраћеним дозама.

Документи италијанског министарства здравља показују да је земља до сада потрошила 4,4 милијарде евра на вакцине – а више од половине, или 2,8 милијарди евра, било је на производе “Биотек/Фајзера”, и још око 1,3 милиона је отишло “Модерни”.

Према интерним извештајима, влада очекује да ће потрошити још 850 милиона евра на дозе које тек треба да буду испоручене и које је у обавези да купи.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *