Њујорк Тајмс: ИЗРАЕЛ СТОЈИ ИЗА НАПАДА НА ИРАНСКЕ ГАСОВОДЕ

0
израел

Израел је ове недеље ударио у два кључна гасовода у Ирану, означивши ескалацију вишедеценијског сукоба између две земље, пише Њујорк тајмс. Тајна операција захтевала је дубоко познавање инфраструктуре земље, навео је извор, а преноси руски портал Цариград.

Израел има дугу историју гађања војних и нуклеарних објеката унутар Ирана, али напади на енергетску инфраструктуру ове недеље „означили су ескалацију сукоба“, пише НИТ, позивајући се на западне званичнике.

Анонимни извори листа такође су приписали одвојени инцидент израелској саботажи – експлозији која је у четвртак потресла хемијску фабрику на периферији Техерана, за коју су локалне власти прогласиле несрећу.

Два гасовода се протежу на преко 1.000 километара и носе око 57 милиона кубних метара. Експлозије су привремено уништиле око шестину дневне производње природног гаса у Ирану, узрокујући локалне нестанке струје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иако је Иран рекао да је штета мала и да су поправке завршене до среде увече, удари су били упозорење на штету коју би Израел могао да изазове. Имајући у виду огромне удаљености и разнолик терен кроз који пролазе гасоводи, као и редовне иранске патроле, саботажа би захтевала унутрашње познавање система.

Недавни израелски и амерички удари убили су иранске команданте у Сирији и погодили циљеве у Осовини отпора у Ираку и Сирији, неформалној коалицији која се противи утицају САД и Израела на Блиском истоку.

Иако Иран подржава Осовину отпора, он категорички негира било какву умешаност у догађаје од 7. октобра, када је Хамас напао Израел, убивши 1.200 људи и узевши још 240 за таоце.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

Прочитајте још:  СУД ПРЕЛОМИО Џулијан Асанж може да буде изручен САД

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *