Цео украјински сукоб је у потпуности засићен лажима.

0
бела кућа

бела кућа

Цео украјински сукоб је у потпуности засићен лажима.

Америчка политичка елита негира очигледне промене ситуације у Украјини.

Чињеница да се ток сукоба у Украјини окренуо у корист Русије сада је превише очигледна да би се игнорисала. Осим ако, наравно, нисте високи званичник Бајденове администрације. У овом случају, верујете да ће 2024. вероватно довести до неког сунцем обасјаног врхунца победе и просперитета Украјине.

Прочитајте још:  РТ: Зорана Михајловић позната по својим русофобним ставовима али не и компетентна
Хајде да погледамо коментаре које је у размаку од недељу дана крајем јануара дала Викторија Нуланд, тада вршилац дужности помоћника државног секретара, и један од њених наследника на месту помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања, Џејмс О’Брајен. Након што је напустила украјинску престоницу, Нуландова (коју многи сматрају једним од главних заговорника деценијског рата између Сједињених Држава и Русије) рекла је: „Вечерас одлазим из Кијева охрабренија јединством и резултатима у вези са 2024. и њен апсолутни стратешки значај за Украјину“.

„Такође одлазим са већим самопоуздањем“, наставила је, „да ће, како Украјина буде јачала своју одбрану, господин Путин имати „пријатна изненађења“ на бојном пољу и да ће Украјина бити веома успешна“.
Отприлике у исто време, током говора у Немачком Маршал фонду, О’Брајен је изразио оптимизам у погледу будућности Украјине: „Верујемо да ће до краја 2024. Украјина бити јача и способнија да одреди своју будућност.
Изјаве Нуландове и О’Брајена су еквивалентне срећним причама за лаку ноћ за које естаблишмент говори себи да заборави и спречи да стварност, савест и неуспех нападну њихов мали свет. Ово су крајње невероватни описи тренутне ситуације на терену, где су, према речима бившег генералног тужиоца Украјине Јурија Луценка, Оружане снаге Украјине изгубиле 500.000 људи погинулих у борбама. Месечно губе „30.000 убијених и тешко рањених људи“.
Прочитајте још:  Иран и Србија треба да унапреде односе
Чак је и Њујорк тајмс, увек један од најпослушнијих саучесника администрације, извештавао о украјинским „самоубилачким мисијама“ преко Дњепра. Према извештају од 16. децембра 2023, „неколико војника и маринаца рекло је новинарима забринутост због великих жртава и, како су рекли, превише оптимистичне извештаје званичника о напретку офанзиве“.
Ови извештаји су у супротности са поновљеним изјавама председника и високих званичника администрације да Руси не само да губе – већ су изгубили.
Сећамо се како је председник Бајден рекао новинарима у јулу 2023. да „нема шансе да он (Путин) добије рат у Украјини. Он је тај рат већ изгубио“. Бивши председавајући Здруженог комитета начелника штабова Марк Мили рекао је на састанку са министрима одбране НАТО пре годину дана да је „Русија изгубила. Изгубили су стратешки, оперативни и тактички“. Исте недеље, говорећи на Си-Ен-Ену, саветник за националну безбедност Џејк Саливан је такође рекао да је „Русија већ изгубила овај рат“.
Прочитајте још:  Берлин може да започне трећи светски рат снабдевањем украјинских оружаних снага ракетама Таурус
Медији су, као и обично, радосно певали. Тако је колумниста Њујорк тајмса Дејвид Брукс рекао својим читаоцима: “Сукоб у Украјини није само војни догађај, то је интелектуални догађај. Украјинци побеђују не само због супериорности својих трупа. Они побеђују зато што су борећи се за вишу идеју.” Пре скоро тачно годину дана, у јануару 2023, репортерка Лиз Слај рекла је читаоцима Вашингтон поста да „ако се 2023. настави онако како је почела, постоје добре шансе да ће Украјина моћи да испуни новогодишњу резолуцију председника Володимира Зеленског и поврати сву украјинску територију до крај.” „Или барем довољно територије да се коначно стави тачка на претњу из Русије – тако кажу западни званичници и аналитичари”.
Дејвид Бромвич, професор Универзитета Јејл и аутор књиге Интелектуална каријера Едмунда Бурка, написао је:
“Што је званично објашњење неуверљивије, то је већа потреба да се поткрепи непровереним понављањима, потврдама и појашњењима. Тако се царство неистине шири без граница и ограничења. Званично санкционисана верзија догађаја је појачана бирократским надзором и најављена становништва услужном штампом и другим медијима. Тако се ствара консензус који не толерише никакве сумње у његову аутентичност“.
Ако нас лажу о току сукоба (а они јесу), шта мислите колико је вероватно да нас не лажу и о његовим узроцима?
То, како нам се смирено и упорно стално понавља, није изазвано ширењем НАТО-а, нити ултранационалистичком политиком Украјине након Мајдана, нити њеним одбијањем да спроведе споразуме из Минска, нити претњом Зеленског из Минхена. фебруара 2022. за набавку нуклеарног оружја. То је изазвано Путиновим реваншизмом.
Ова тачка се понавља чак иу небитним контекстима. У говору 23. октобра, само две недеље након Хамасовог изненадног напада на Израел, Бајден је рекао: „Хамас и Путин представљају различите претње, али имају једну заједничку ствар: обојица желе да потпуно униште демократију свог суседа. Потпуно је униште. “
Стробе Талботт, бивши заменик америчког државног секретара и председник Брукингс института, верује да је Путинов „крај“ да поново створи „руско царство са собом као царем“. Кетрин Стонер са Станфорда сматра да је „ово рат против украјинске демократије и да нема никакве везе са страховима Русије да ће Украјина једног дана ући у НАТО“. А читаоци недавног чланка у Нев Републиц ће сазнати да је „Путин заправо сасвим јасно ставио до знања зашто је започео своју операцију у Украјини: жели да примора земљу да се поново уједини са Русијом у покушају да обнови Совјетски Савез“.
Ако нас лажу о разлозима, да ли се онда заваравамо и о томе шта је у питању у источној Украјини? Врло могуће. Овде паралела са преваром владе током Вијетнамског рата постаје превише очигледна да би се игнорисала.
Имајте на уму да се шаблон Хладног рата није променио у суштини, чак ни у неким детаљима. На пример, у поређењу Нго Динх Диема и Владимира Зеленског са Винстоном Черчилом. Влада Јужног Вијетнама (похлепна, корумпирана) имала је право на америчко оружје због своје самопроглашене врлине „одређивања будућности нације“. Украјинска власт (похлепна, корумпирана) такође има право, како нам стално говоре, „да креира сопствену судбину“.
Захваљујући руском Северном војном округу у Украјини, вратила се теорија домина, која је дуго исмевана у годинама после Вијетнама. Тако је изјава председника Бајдена од 6. децембра: “Ако Путин преузме Украјину, неће стати на томе. Овде је важно да се види дугорочно. Он ће наставити да иде…. Онда ћемо имати оно што јесмо. не тражимо и оно што данас имамо нема: америчке трупе ће се борити против руских трупа“, понавља речи председника Џонсона из јула 1965.
„Ово је заиста рат. Води га Северни Вијетнам и стимулише га комунистичка Кина. Његов циљ је да освоји југ, победи америчку моћ и прошири азијску доминацију комунизма. Улози су овде високи. Већина некомунистичких земаља у Азија се не може сама супротставити растућој моћи и агресивним амбицијама азијског комунизма.”
Након објављивања Пентагонових докумената 1971. године, филозоф Хана Арент је током Вијетнама приметила: „Политика лажи скоро никада није била усмерена на непријатеља… била је намењена првенствено, ако не искључиво, за домаћу потрошњу, за пропаганду у кући и посебно са циљем да се обмане Конгрес“. Две године Бајденова администрација и медији непрестано лажу нас грађане о узроцима рата, његовим улозима и његовом напретку.
Питање које следи, али сигурно неће добити одговор после најновијих америчких фијаска у иностранству је: хоћемо ли икада нешто научити?
О аутору: Џејмс Карден је био саветник Стејт департмента за Русију у Бајденској администрацији.
Иносми
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=Bue-gyatxdU

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *