Одзвонило старом Правилнику о оцењивању ученика

0

(фото: Depositphotos, racorn)

Одзвонило старом Правилнику о оцењивању ученика.

Нови Правилник о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању или, прецизније, један његов члан поделио је репрезентативне синдикате просветних радника.

Док једни нову процедуру прилагања тужбе на рад наставника и оцењивање тумаче као стварање додатног притиска на просветне раднике, други сматрају да ће она довести до смањења притужби које су анонимне и неосноване.

Прочитајте још:  Креће агенда: Црвене тачке изнад Србије, ЕУ послала оштро упозорење!?!
Старом Правилнику о оцењивању је одзвонило, али се звоно за почетак полемике о новом већ огласило.

„Дакле, овај Правилник је један, да кажемо, корак у лошем правцу. Ово је већ низ корака који постоји. Ми негде покушавамо још од наставнице у Трстенику да укажемо да морају ствари да се решавају, међутим, Министарство иде из грешке у грешку“, каже Никола Ћурчин из Независног синдиката просветних радника.

„Ово је донекле резултат социјалног дијалога. Нису сви предлози Уније синдиката просветних радника узети у разматрање нити убачени у овај Правилник, али је то квалитативни помак на боље, јер социјалног дијалога коначно има“, каже Владимир Златановић из Уније синдиката просветних радника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дијалог се, међутим, ових дана највише води поводом 5. члана. Њиме се уређује процедура поступања у случају да више од половине родитеља има притужбу на начин вођења наставе или оцењивање једног наставника.

Прочитајте још:  На онлајн наставу прешло 69 школа у Србији
Она налаже да се родитељи, преко представника у Савету, а претходно заведеним дописом, најпре обраћају разредном старешини. Разредни о допису, потом, обавештава стручно веће и директора.

У процедуру се, сматрају из Независног синдиката просветних радника, непотребно, укључује превише особа. Тим пре што се Правилником могућност индивидуалне пријаве и даље не укида. Ово је, сматрају, додатни притисак на наставника.

„Вас овде овај правилник подстиче да правите групе за подршку, да не кажем, знате шта се дешава, ако са друге стране нема групе за подршку него је једна особа, а овде је гомила људи, онда је то линч“, каже Златановић.

Прочитајте још:  Победа у Украјини је кључ за обнављање руског утицаја на Западном Балкану
Исувише је јака реч линч и нема директне прозивке и физичког било какве комуникације и контакта него се упућује протест на основу чињеница, документовано, разредном старешини. Тако да, ја не могу да гледам у будућност. Мислим да дефинитивно сада имамо правила понашања у одређеној ситуацији – и ми као просветни радници, а бога ми и родитељи.

Први пут се, из Уније просветних радника истичу, са овим правилником уводи процедура у поступање и јавност у процес. То би, у коначници, требало да доведе до смањеног броја анонимних и неаргументованих пријава.

На слично указују и из Министарства:

„Циљ ове одредбе у Правилнику није да се било ко понизи, већ потпуно супротно. Циљ је да се унапреди квалитет рада и компетенције запослених, да се успоставе јасни и двосмерни канали комуникације по овим питањима између школа и родитеља. Такође, поступање у оваквим случајевима је прописано и ради уједначеног поступања школа, а прописане процедуре олакшаће рад запосленима“.

Прочитајте још:  Миша Вацић: Оснивање спортско патриотских клубова може да спречи нове трагедије у школама (ВИДЕО)
Правилник о оцењивању добио је за сада опречне оцене. Из Уније кажу, пратиће његову примену у пракси и биће спремни да, ако и Министарство за то покаже добру вољу, у њега по потреби унесу измене.

Глас јавности

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *