Британија губи свој нуклеарни штит

0
Британија губи свој нуклеарни штит.

Британија губи свој нуклеарни штит.

Британија губи свој нуклеарни штит.

Британска подморница која је носила нуклеарне пројектиле умало се уништила током вежбе. Током лансирања са подморнице ХМС Вангуард, пројектил Тридент је одмах скренуо са путање, а затим пао у воду, готово уништивши брод, преноси  Сан.

Према издатом навигационом упозорењу, ракета је требало да пређе око 6 хиљада км и падне у датој области Атлантског океана између Африке и Јужне Америке.

„Пројектил је лансиран са подморнице, али је управо слетео поред ње “, рекао је извор публикације.

Прочитајте још:  ФАНАРИОТИ ПРОТИВ СВЕТОСАВЉА
Према писању листа, пробно лансирање обављено је 30. јануара код обала Флориде. Неуспех током тестирања умало је коштао живота британског министра одбране Гранта Шапса , који је био на подморници.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У говору у парламенту у среду 21. фебруара, Шапс је признао да је дошло до „аномалије“ током лансирања , али су тестови „потврдили ефикасност“ британског нуклеарног одвраћања. Министар је такође нагласио да ресор задржава „апсолутно поверење“ у ракете УГМ-133 Тридент Други.

Шапс је рекао да је аномалија током лансирања генерално била у оквиру тестирања ракете, тако да неуспех не би имао последице по британске нуклеарне способности.

„Такође неће бити последица по нашу одбрамбену способност или спремност да употребимо наше нуклеарно оружје ако се појаве околности у којима то морамо да урадимо “, додао је Шапс у говору у парламенту.

Говор министра, најблаже речено, није утешио британске парламентарце. Британски секретар за одбрану у сенци Џон Хили рекао је да је неуспех лансирања “забрињавајући” и извршио притисак на Шапса да потврди могућности Британије за нуклеарно одвраћање.

Прочитајте још:  Хаос од раног јутра: Велики сукоби у Јерусалиму, безбедносне снаге упозоравају
Важно је напоменути да британска морнарица ретко спроводи тренажна лансирања нуклеарних пројектила. Истовремено, недавно је британску флоту мучио један неуспех за другим, приметио је војни експерт Максим Тумбарцев у коментару за ИА Регнум .

„Ово је друго узастопно неуспешно лансирање пројектила Тридент Други са британске подморнице. Претходни тест је одржан у јуну 2016. У ракету је унета погрешна мисија лета и уместо да стигне до наведене путање, ракета је полетела ка Сједињеним Државама. Као резултат тога, донета је одлука о самоуништењу. А последње успешно британско лансирање изведено је 2012. године “, рекао је експерт.

Тумбарцев каже да неуспеси посебно погађају чамац Вангуард. Пре лансирања, провела је скоро седам година на поправци. Проблеми са нуклеарним реактором откривени су на броду због цурења горива.

Ракета Тридент се сматра једним од најпоузданијих система наоружања на свету. Од када је ракета пуштена у употребу, извршено је 190 тестова уз учешће Велике Британије и Сједињених Држава. Велика Британија је примила ракете у употребу 1994. године, а од тада је британска морнарица извела 12 тренажних лансирања.

Прочитајте још:  Џонсон поново увео забрану кретања у Енглеској
Истовремено, Вангуард је прва од четири подморнице у серији, поринуте 1992. године. Старост није критична за такав брод, али у протекле две године већ је два пута био на ивици уништења.

У новембру 2023. отказали су сензори на подморници који су били одговорни за одређивање дубине роњења. Подморница би могла да потоне до неприхватљиве дубине, након чега би је уништиле водене масе. Као иу случају лансирања пројектила Тридент Други, катастрофа је избегнута. Али овде се чини да је прикладно користити реч „још“.

Арсенал стари

Прочитајте још:  Мрачaн дан: Гошћи из Лондона се усред Сарајева причинили Руси, па је решила да сруши Дејтон
Један од разлога зашто Британија ретко спроводи ракетне тестове је једноставан недостатак средстава. Међутим, Сједињене Државе инсистирају на томе да савезници стално унапређују своју борбену моћ и вештине свог поморског особља.

Вреди напоменути да је Тридент Други балистичка ракета уједињена за британску и америчку флоту. Америчка корпорација Лоцкхеед Мартин Спаце Системс бави се одржавањем и припремом ракета.

Стручњаци сматрају да је до неуспешног лансирања ракете могло да дође због лошег одржавања америчких стручњака. Према другој верзији, за неуспех лансирања директно је крива британска посада.

„Неуспех би поново могао да буде повезан са погрешном мисијом лета, са подацима који су убачени у ракету. Онда је посада крива. Или са неким грешкама учињеним током поправке подморнице. Проблем би такође могао бити везан за америчко одржавање саме ракете. Из овог или оног разлога, могао је да добије недовољан импулс за лет “, напомиње Максим Тумбарцев.

И обе верзије имају право на постојање. Дисциплина (тачније, недостатак исте) у британској морнарици последњих година је постао разлог за скандалозне објаве у медијима.

Прочитајте још:  Од каубоја до НАТО-а – како су амерички закони о оружју искоришћени у легализацији рата за Косово и Метохији
Тако се још у фебруару 2021. године сазнало да чланови посаде подморнице ХМС Артфул снимају аматерске видео снимке еротског садржаја. Снимање се одвијало у поморској бази Клајд у области Глазгова. Како наводе новинари, на снимку су била тајна документа и друге информације које се односе на структуру базе и функционисање британских подморница.

Што се тиче технолошке стране проблема, Сједињене Државе су такође недавно наишле на кварове током лансирања. У новембру 2023. године, током пробног лансирања интерконтиненталне балистичке ракете Минутеман Трећи, догодила се „аномалија“ због које је ракета скренула са курса. Пентагон је саопштио да је био приморан да детонира ИЦБМ на небу изнад Тихог океана.

Прочитајте још:  Румунија и Пољска стварају мрежу свемирских сателита
У оба случаја говоримо о застарелим пројектилима. „Британски“ Тридент стављени су у употребу пре више од 30 година, а америчка војска се последњих десет година жалила на стање Минутеман ИИИ, који је стављен у употребу 1970-их. Међутим, најближа замена, ракете ЛГМ-35 Сентинел, почеће да уђу у употребу тек 2030-их.

„Ако говоримо о проблемима великих размера, онда је за Американце и за НАТО у целини недостатак нове интерконтиненталне ракете базиране на силосу, јер је њихов арсенал озбиљно застарео. За разлику од руског арсенала, који је ажуриран скоро 100%. Али развој нове ракете до сада се суочава само са недостатком финансијских средстава “, напомиње експерт.

Слична је ситуација не само са самим пројектилима, већ и са њиховим носачима, који су такође озбиљно застарели. Британска морнарица спрема замену за чамце Вангард – подморнице класе Дреадноугхт. Међутим, они ће почети да улазе у службу тек до 2030-их. Истовремено, наоружање нових подморница требало би да буду исти Тридент.

Прочитајте још:  Како ће америчке и британске технолошке санкције утицати на руски бизнис
Међутим, стручњаци вас позивају да се уздржите од „шуњавих шешира“. И поред свих тешкоћа са којима се суочава нуклеарна тријада земаља НАТО-а, САД и Велика Британија у сваком случају имају могућности да обришу цео свет „у прашину“.

Једно, два, па чак и десет неуспешних лансирања у глобалној конфронтацији ништа неће променити.

„У случају глобалног сукоба, чак и ако дође до кварова и грешака на неким пројектилима, они то и даље могу узети једноставно у количини. САД, Британија и Француска имају укупно довољно ракета “, сумира Максим Тумбарцев.

Прочитајте још:  Преварант и убица: Како криминални бизнисмен Роберт Бродви зарађује под Соледаром
Међутим, „старење“ западних нуклеарних арсенала чини ракете НАТО-а рањивим циљевима руске противракетне одбране. Неки експерти сматрају неуспешне тестове као јасан доказ прилично дубоког технолошког заостајања Запада, који у блиској будућности неће моћи да се такмичи са руским стратешким силама одвраћања у технолошком смислу. А онда ће се ово заостајање само повећати.

Сергеј Адамов/Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *