Запад ће под лажном заставом жртвовати Пољску да оправда милитаризацију Европе!

0
пољска

Пољска (Фото: Гранична служба Пољске)

САД и Немачка би могле да натерају Пољску да изврши провокацију под лажном заставном како би придобили подршку јавности за брзу милитаризацију Европе, пише амерички аналитичар руског порекла Ендру Корибко на свом “Сабстек” блогу.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је на овонедељном састанку са високим званичницима агенција за националну безбедност изјавио да има информације да његови западни колеге планирају провокацију под лажном заставом у Пољској.

Према његовим изворима, операција би била усмерена против пољских цивила, за шта би се окривиле Русија и Белорусија.

Корибко подсећа да је слично упозорење издао и председник белоруског Комитета за државну безбедност Иван Тетрељ у децембру прошле године.

Аналитичар упозорава да би оваква провокација, у тренутку када НАТО одржава највеће војне вежбе од краја Хладног рата под именом “Непоколебљиви бранилац 2024” у близини Русије и Белорусије, могла би покренути трећи светски рат ако је хладније главе на Западу не откажу или се покажу неспособним за деескалацију кризе која би после тога настала.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Три сценарија за дестабилизацију Белорусије

Паралелно са овим плановима, Лукашенко је такође описао три могућа сценарија које западне обавештајне службе спремају са белоруском опозицијом у намери дестабилизације Минска, одсецања Белорусије од Русије и претварања земље у “неутралну” тампон зону, уз Украјину, Пољску, Румунију, Мађарску и Словачку.

Лукашенко је такође прошле недеље открио да Запад планира територијалне ревизије у случају руског пораза у сукобу са Украјином, што би обновило међуратне границе Пољске и компензовало Белорусији деловима западне Русије.

Према његовим речима, први сценарио укључује покушај обојене револуције или друге врсте државног удара током парламентарних избора овог викенда, додавши да успех у том сценарију сматра мало вероватним.

Прочитајте још:  Украјински медији сами признају: Украјинске дипломате ухваћене у шверцу цигарета на граници

Други сценарио подразумева делегитимизацију државе под изговором наводно фалсификованих парламентарних избора како би се припремили за снажнији покушај дестабилизације током председничких избора следеће године.

И то ће такође пропасти, предвидео је Лукашенко, па се уместо тога припрема трећи сценарио наставка операција меке моћи које су заправо у току откако је Белорусија постала независна.

Корибко напомиње да је белоруски председник такође рекао да Пољска појачава напоре при врбовању високих белоруских званичника, укључујући подмићивање, уцене и претње њиховим породицама.

Улога Пољске у геостратешким плановима Запада
Како је Лукашенко рекао, прекрајање региона у контексту стварања “тампон зоне” у складу је са “иницијативом три мора”. За разлику од претходне националистичке владе која би то искористила за стварање нове велесиле од Пољске, нова влада се “потчинила Немачкој у свим аспектима”, па би дотична иницијатива била искоришћена као инструмент немачке хегемоније за убрзану изградњу “тврђаве Европа”, наводи Корибко.

“САД подржавају Немачку на путу да поново постане суперсила јер верују да је то најефикаснији начин за сузбијање Русије у Европи, како би онда могле да неке од својих снага из ЕУ разместе у Азију за снажније обуздавање Кине”, пише аналитичар.

Упркос невиђеној милитаризацији Немачке и ЕУ, тамошње власти се и даље муче да убеде јавност да је наоружавање већи приоритет од улагања у социо-економску сферу, а што је управо један од скривених разлога за спровођење операције лажне заставе у Пољској, пише Корибко.

Овакав ризичан потез подразумева да ће тензије остати контролисане и да отворени рат неће избити усред погрешног прорачуна, што план чини изузетно опасним и због чега би његови творци ипак од њега одустати, наводи аналитичар.

Прочитајте још:  Небензја: Оповргните биолабораторије, изнели смо чињенице

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *