Епилог протеста пољских пољопривредника: Украјина тражи одштету за просуто жито!

0
жито

Украјинско жито

Пољски пољопривредници већ месец дана протестују на граници због увоза јефтиног украјинског жита које смањује цену њихових производа. Ова ситуација отвара питање не само економске спровед1ивости, већ и пољопривредне и безбедносне проблематике.

Протести пољских пољопривредника на граници с Украјином исказ су неслагања са тренутном ситуацијом на тржишту. Увоз јефтиног украјинског жита негативно утиче на цену пољске производње и угрожава преживљавање многих домаћинстава која се баве пољопривредом. Ови протести показују да су економске проблеме, узроковане глобализацијом и конкуренцијом на тржишту, нешто са чим се и пољска и украјинска влада морају суочити.

Ипак, ситуација постаје још компликованија с обзиром на најновије тврдње украјинских медија. Преко преноса средства, Украјина тражи одштету од Пољске због жита које су просули пољопривредници који протестују. Препоруке су да је из вагона изливено од 160 до 180 тона житарица које је послато у Мароко. Ово се додаје на већ започете сукобе између две земље, који су присутни у последњих неколико година.

Проблем је додатно затегнут информацијама да је у питању жито генетски модификовано и да постоји упитан квалитет, обзиром да се на простору Украјине користи балистичка муниција. Ово подсећа на потребу за детаљним испитивањем и контролом увоза и квалитета производа, што би могло да има далекосежне последице на здравље и безбедност потрошача.

Милутин Недељковић / Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *