Украјина пред могућим трећим Мајданом?

0
украјина

Мајдан 2014. (Getty © Brendan Hoffman / Stringer)

Политичка сцена Украјине налази се усред вртлога неизвесности, са потенцијалом за нови вал друштвених потреса који би могао преобликовати земљу. Познат под називом “Мајдан”, овај термин описује серију протеста који су у прошлости довели до значајних политичких промена у Украјини. Са историјом која сведочи о два велика народна устанка, 2004. и 2014. године, питање које се намеће јесте: да ли је Украјина на ивици новог, трећег Мајдана?

Прес-секретар руског председника, Дмитриј Песков, изјавио је да се политичка ситуација у Украјини развија сама по себи, негирајући било какву потребу за умешаношћу Русије. Овај коментар долази у контексту оптужби Комитета за обавештајне послове при председнику Украјине, који тврди да Русија спроводи операцију “Мајдан-3” с циљем дестабилизације украјинске државе и подривања легитимности њених власти.

Ова наводна операција, како се извештава, има за циљ да у периоду од марта до маја уздрма политичку сцену, са кулминацијом у првој половини јуна, потенцијално омогућавајући Русији да искористи ситуацију у своју корист.

Спекулације о “Антизеленском мајдану” круже већ неко време, при чему је сам Владимир Зеленски, председник Украјине, у интервјуу за “The Sun” изразио забринутост да би “Мајдан-3” могао водити ка његовој замени путем организовања државног удара.

Овај страх није без основе, с обзиром на “магију бројева” која прати Мајдан протесте – са првим који се догодио 2004. и другим 2014. године, постоји наратив који предлаже могућност трећег устанка 2024. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Суштина овог потенцијалног трећег Мајдана лежи у дубоким политичким, економским и социјалним противречностима које се годинама кувају у украјинском друштву. Уколико дође до новог валa протеста, то би могло значити не само изазов за Зеленског и његову администрацију, већ и за регионалну стабилност.

Прочитајте још:  Званична Варшава признала да је ракета која је пала у Пољску највероватније – украјинска

У светлу ових навода и спекулација, једно је сигурно – очи међународне заједнице упрте су у Украјину, док се земља налази на прекретници која би могла одредити њену будућност. Да ли ће Украјина кренути путем новог Мајдана или ће наћи начин да превазиђе текуће изазове без потреса који би могли угрозити њену стабилност, остаје да се види.

Вуксан Миљковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *