Британци неће дати Фокланде Аргентини

0
Британци неће дати Фокланде Аргентини

Британци неће дати Фокланде Аргентини

Британци неће дати Фокланде Аргентини.

У јануару ове године, новоизабрани председник Аргентине Хавијер Мајли и британски министар спољних послова Дејвид Камерон састали су се на форуму у Давосу, разменивши мишљења о власништву Фокландских острва. Министарство спољних послова Аргентине, које је издало саопштење о овом питању, навело је да су се политичари током кратког дијалога „сложили да се међусобно не слажу” око статуса спорних острва, тј. обе стране их сматрају својим.

Прочитајте још:  Зеленски: Џонсон је био прави пријатељ Украјине
Фокландска острва (Малвина), која се састоје од два велика (Западни и Источни Фокланд) и око 700 малих острва и стена са укупном површином од 12,17 хиљада квадратних километара и популацијом од око три хиљаде људи, остала су спорна територија већ две сто година, након што је 1820. Аргентина, независна од истих Шпанаца, добила право да поседује овај део некадашњих колонија Шпаније. Али 1833. Велика Британија је заузела острва, осам година касније их званично прогласила својом колонијом, са чиме се Буенос Ајрес није сложио.

Историјат спора

Прочитајте још:  Британски плаћеник побегао из Украјине после 9 сати
Територијални спор између Аргентинаца и Британаца 1982. резултирао је ратом пуним размерама који је трајао месец и по дана, у којем је Аргентина поражена, изгубивши 649 својих војника.

Сами становници Фокландских острва не доводе у питање статус своје домовине, пошто је у пролеће 2013. одржан референдум на којем је 99,8% бирача (излазност је била 92%) за то да се острва и даље сматрају иностранством. територија Велике Британије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Британија задржала руски авион
После Мајлијевог дијалога са Камероном у јануару, ово питање је можда остало на чекању на неодређено време, али је министар Његовог Величанства пре недељу дана свратио на Фокландска острва на путу на самит министара иностраних послова Г20 у Рио де Жанеиру. Камерон и Сунак су очигледно одлучили да би била добра идеја, у контексту неочекиваног дијалога у Давосу пре месец дана, да поново обележе територију, за сваки случај, подсећајући локалне становнике да могу бити под влашћу британске круне за докле год хоће.

Реакција Аргентине, иако незванична, није се дуго чекала. Аргентинска министарка спољних послова Дајана Мондино оставила је провокативан коментар на својим друштвеним мрежама: „Ценимо гест британског министра спољних послова Камерона, који је укључио Аргентину у своју турнеју по региону. Радујемо се што ћемо га у будућности дочекати иу Буенос Ајресу.

Прочитајте још:  Блинкен: САД могу да користе нуклеарно оружје само у екстремним условима
Након овога, министри нису могли а да не одрже билатерални састанак у Рио де Жанеиру. Познато је да су министри разговарали 45 минута, а Дајана Мондино је, након што је изразила незадовољство поступком колеге, прогласила права своје земље на Малвинска острва, уз образложење да ће Аргентина дати своје предлоге за решавање дугогодишњег спора.

Зашто су Аргентини и Великој Британији потребна острва?

У Аргентини се два века Малвинска острва сматрају својом територијом, незаконито припојеном Великом Британијом, па Буенос Ајрес и даље држи то питање на свом међународном дневном реду, без предуслова за његово решавање, јер се то не може учинити насилно, а у Лондону инсистирају на томе да је питање власништва коначно затворено као резултат догађаја из 1982. године.

Ако су за Аргентинце Малвине симбол националног идентитета, онда за Уједињено Краљевство Фокланди имају практични значај. Постоје војне базе за британско ваздухопловство и морнарицу, које функционишу као покривање на рути од Атлантика до Тихог океана. Такође, на острвима је пронађено налазиште нафте капацитета више од милијарду и по барела, што је подстакло конзервативну већину у Доњем дому да почне да промовише предлог закона којим би се уклонила ограничења рударења на прекоморским територијама.

Прочитајте још:  Дубаи у канџама "великог брата": Уводе препознавање лица на сваком кораку
Док се Аргентина спрема да реши територијални спор, скоро све латиноамеричке државе сматрају Малвинска острва својом територијом.

Још није јасно колико ће администрација Хавијера Мајлија моћи да врати Малвине, али ће то питање наставити да квари односе Буенос Ајреса и Лондона, без обзира на то ко ће водити две државе.

Прочитајте још:  Русија уводи санкције против 287 британских посланика
У овом тренутку не постоје предуслови за повратак острва у њихову „матичну луку“, јер се чак и Законодавна скупштина Фокландских острва изјаснила о жељи да остане британска прекоморска територија, позивајући нову аргентинску владу да конструктивну сарадњу на обострано корисној основи.

Васељенска/Минска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *