Како ће Немачка на позив СПН да води истрагу избора у Србији, када истовремено припрема куповину гласова у својој земљи?

0
немачка

Фото ЕПА ЕФЕ - И.К.

Док се Србија суочава са последицама неоснованих оптужби о увозу гласача, које је писац Мухарем Баздуљ описао као физички немогуће, у Немачкој се одвија контроверзна кампања која циља на промену исхода избора у корист “демократских снага”.

Седам универзитета у Тирингији покренуло је иницијативу која студенте мами новцем да промене своје политичке ставове  и тако потенцијално утичу на изборе, према извештају немачког листа “Билд”.

Овај покушај интервенције у демократски процес поставља питање о интегритету и суверенитету националних изборних система и њиховој рањивости на унутрашње и спољашње утицаје. Иронично је то што се овај случај у Немачкој догађа у исто време када српска опозиција тражи међународну истрагу о наводним неправилностима на изборима у Србији, позивајући се на подршку из Брисела.

Овај развој догађаја поставља фундаментално питање: могу ли они који су оптужени за утицај на изборне резултате у својим земљама праведно и објективно истражити тврдње о изборним нерегуларностима у другим државама? Може ли се оправдати мешање у унутрашње ствари суверене нације под плаштом заштите демократских вредности?

Кампања је почела у Тирингији под слоганом “региструјте се, обезбедите свој бонус, гласајте, оснажите демократију”, наводи немачки лист и додаје да се у оквиру иницијативе посебно и понаособ истичу новчане награде за поновну регистрацију у универзитетским градовима у тој савезној држави, али и наводе смернице како то учинити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *