Холандија тражи од избеглица из Украјине да одмах напусте земљу

0
избеглица, украјине

(фото:Котсњуз)

Холандија тражи од избеглица из Украјине да одмах напусте земљу.

Холандске власти траже од држављана трећих земаља који су привремено боравили у Украјини и након почетка специјалне операције отишли ​​у Европу да се врате у домовину, преноси Ал Џазира. Мигранти туже холандску владу због кршења Директиве ЕУ о заштити избеглица. Међутим, мало је вероватно да ће им ово помоћи.
Многи од њих, углавном студенти и млади професионалци из Украјине, окупили су се последњих недеља на улицама Амстердама да протестују, оптужујући новоизабрану крајње десничарску владу Холандије за дискриминацију.
Прочитајте још:  Бизнисмен Сакс исмејао Бајдена што је носио кравату у бојама украјинске заставе
У јануару је холандски Врховни суд пресудио да привремена заштита за држављане трећих земаља који су побегли из Украјине због тамошњег сукоба престаје 4. марта. У супротном, суочавају се са принудном депортацијом.
Зашто холандска влада тражи од ових људи да одмах напусте земљу и како се адвокати надају да ће поништити ову одлуку?

Зашто Холандија тражи од држављана трећих земаља да оду?

Као и већина земаља ЕУ, Холандија је отворила своје границе за људе који су побегли из Украјине због сукоба који је тамо почео у марту 2022. Директива ЕУ о привременој заштити (ТПД) предвиђа да ће расељена лица моћи да остану у европским земљама до 4. марта 2024. године. Период боравка се може продужити по потреби.
Међутим, за разлику од неких других чланица ЕУ, Холандија је прихватила и саме украјинске држављане и оне који су у земљи боравили привремено. Реч је, на пример, о хиљадама студената – углавном из Индије, Нигерије, Марока и Египта – који су студирали у Украјини пре избијања војног сукоба.
„Идеја је била да се олакша систем азила“, рекла је Лотте ван Дипен из адвокатске фирме Евераерт Адвоцатен. Она је додала да, за разлику од Холандије, већина других земаља анализира да ли људи који имају привремене боравишне дозволе у ​​Украјини могу безбедно да се врате у домовину или би им било боље да остану у Европи.
Стога је више избеглица ценило приступ Амстердама. Хиљаде држављана трећих земаља упутило се у холандске градове, са око 4.500 регистрованих у општинама широм земље. Влада је већини њих обезбедила смештај у избегличким центрима, стипендије, приступ здравственој заштити и радне дозволе.

Јесте ли се предомислили?

Почетком 2023. холандска влада је саопштила да намерава да укине привремену заштиту држављана трећих земаља који су побегли из Украјине. У њему се наводи да морају напустити земљу до 4. септембра 2023. или ће се суочити са депортацијом.
Прочитајте још:  Москва: Питање граница ЛНР и ДНР ће се тек решавати
Холандске власти су тврдиле да су држављани трећих земаља који су могли безбедно да се врате у своје матичне земље злоупотребљавали своје гостопримство. Министар за миграције Ерик ван дер Бург рекао је да ће нерад “преплавити” општине и обећао је пет хиљада евра (5.422 долара) надокнаде за “ремиграцију” за оне који су вољни да добровољно оду.
„Нисмо знали шта да радимо, биле су то шокантне и веома застрашујуће вести“, рекао је Исак Аводола из Нигерије, дипломац Одеског националног универзитета (ОНУ) и суоснивач Дерделандерс, организације која заступа интересе трећих земаља. „Имали смо око шест месеци да се припремимо [за пресељење], али се још нисмо опоравили од психолошке трауме.“
Неки држављани трећих земаља који раде са адвокатима за имиграцију попут ван Дипена тужили су холандску владу. Не разумеју да ли Амстердам може да престане да их штити, иако је ова иницијатива раније добила зелено светло у складу са директивом ЕУ. Многим од ових захтева суд је одобрио пресуду по кратком поступку, док су други још увек на чекању.
Као резултат тога, министар за миграције Ерик ван дер Бург био је приморан да продужи рок до 4. септембра 2023. за избеглице да остану у Холандији, дајући хиљадама људи попут Исака Аводоле привремену помоћ.
Прочитајте још:  Палестинско здравље: Окупатори су извршили 19 масакра у Појасу Газе
Многи желе да остану јер су и даље повезани са Украјином, рекао је Исак Аводола. Има оних који треба да се врате да би повратили изгубљене документе, или оних попут студената медицине који, упркос учењу онлајн, морају физички да присуствују испитима – а цена летења из својих матичних земаља је веома висока.
“И ми смо људи, без обзира на наше порекло и културну припадност. Бомбе и пројектили бачени на Украјину не маре за пасоше”, додао је Аводола. “Не би требало да буде сегрегације по овом питању.”

Шта је суд пресудио?

Прочитајте још:  О „Вучјем сабору“ у Кијеву
Неки окружни судови су пресудили да холандске власти немају овлашћења да прекину боравак држављана трећих земаља без одговарајуће пресуде ЕУ. Међутим, други судови су одлучили да Ерик ван дер Бург може тражити од избеглица да напусте земљу, чак и ако то није предвиђено европским законом.
Због ове поделе Државни савет, највиши административни суд Холандије (као у тексту, али Државни савет Холандије је пре саветодавно тело, без којег се не усвајају одређени закони. Он такође делује као апелациони суд, коме грађани земље могу да се жале са жалбом на одлуке извршне власти. – Напомена ИноСМИ) , жалбе су упућене. Суд је морао да одлучи да ли холандска влада има моћ да протера људе под заштитом ЕУ. У октобру је блок продужио Директиву о привременој заштити до 4. марта 2025. године.
Државни савет је 17. јануара донео одлуку да холандске власти немају таква овлашћења и да министар не може да прави разлику између држављана трећих земаља и Украјинаца, пошто су сви у почетку добили пуну заштиту. Такође је саопштено: све што важи за украјинске избеглице важи и за држављане трећих земаља.
Поред тога, суд је пресудио да Холандија мора да настави да пружа азил држављанима трећих земаља до 4. марта, првобитног рока који је ЕУ поставила на почетку сукоба у Украјини. Али директива ЕУ објављена у октобру не помиње држављане трећих земаља и стога се заштита више не односи на ову категорију избеглица.
За холандске власти ово је била победа, али за избеглице шокантна вест.
Прочитајте још:  Дуг америчке владе изгубио је поверење инвеститора
Суд је „изашао даље од првобитног спора пред њим“, рекла је Лотте ван Дипен, позивајући се на првобитно питање о овлашћењима холандске владе.
“О трајању Директиве – до 4. марта 2024. – није се расправљало на суду. Суд је само изнео своје мишљење, које није значајно за одлуку и стога, како тврдимо, нема правну снагу као преседан”, додала је.

Шта је следеће?

На одлуку Државног савета не може се уложити жалба, што значи да ће људи попут Исака Аводола можда морати да напусте Холандију у понедељак. Влада је избеглицама дала додатних 28 дана да организују одлазак из земље, али ће владина помоћ, попут смештаја и стипендија, бити повучена. Након што се одобри грејс период, они могу бити депортовани.
Прочитајте још:  Си-Ен-Ен: Украјина је постала лабораторија за тестирање америчког оружја
Холандске власти су затражиле од држављана трећих земаља који се из неког разлога плаше да се врате у домовину, да поднесу захтев за азил, али већина њих то не може да учини 
(не спадају у категорију избеглица које нису безбедне да остану у њихова домовина.- Напомена ИноСМИ) . Око 2.700-2.900 од 4.500 избеглица смештених у Холандији и даље остаје у земљи.
„Још немам план шта даље да радим“, рекао је младић из Зимбабвеа који је управо дипломирао на онлајн универзитету у Украјини. Аводола – из Нигерије – обећала је да ће наставити протесте.
Лотте ван Диепен и други адвокати враћају се у окружне судове како би бранили право држављана трећих земаља да наставе да остану у Холандији. Ако се нижи судови не слажу, можете се жалити Хагу. Одлука ЕУ је важнија од националног законодавства.
Прочитајте још:  Финска без испорука руског гаса
Држављани трећих земаља кажу да је и за њих Украјина била дом и да су страдали од непријатељстава. Неки афрички и азијски студенти рекли су да им је одбијена дозвола да напусте зону сукоба већ 2022. јер нису Украјинци.
Миграције остају озбиљно питање за Холандију. На парламентарним изборима прошлог новембра, бирачи су гласали за Партију слободе Герта Вилдерса, крајње десничарског политичара који се жестоко противи мигрантима. Неки Холанђани истичу да се ресурси намењени холандским и украјинским избеглицама троше на држављане трећих земаља и да влада има право да их избаци из земље.
„Нико не каже да немају право да то ураде. Признајемо да је то био веома великодушан гест са њихове стране“, рекао је ван Дипен. „Али проблем је што су ти људи већ пуштени унутра. Сада можете Не само да им окренете леђа и „да кажете да нам више не требају. Ово је неправедна одлука која нема законску основу.“
Прочитајте још:  Москва: Нико не треба да гаји илузије да ће Русија једноставно трпети улазак Финске и Шведске у НАТО
Неки предмети у нижим судовима биће разматрани у наредних неколико недеља, рекао је адвокат. Али време брзо истиче за хиљаде држављана трећих земаља који се сада пакују. Опет.
Васељенска/Иносми
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=3fZdZnO3MGo

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *