Нова ера за инфраструктурне пројекте у Србији: Формирање домаћег путарског конзорцијума

0

(фото:В.Т.Васељенска)

Пред новим саставом Владе Србије налази се амбициозан предлог о формирању заједничког путарског предузећа које би било ангажовано на значајним инфраструктурним пројектима широм земље. Идеја о удруживању домаћих компанија у циљу изградње ауто-путева и пруга у Србији није нова, али је недавно поново добила на значају захваљујући изјави министра грађевинарства, Горана Весића.

Србија се суочава са изазовом у којем домаће грађевинске фирме често заврше као подизвођачи на великим пројектима које финансирају стране банке и инвеститори. Овакав модел сарадње обично захтева да главни извођачи буду из земаља финансијера, остављајући домаћим компанијама само мање уделе у послу. Ратомир Тодоровић, истакнути представник грађевинског сектора, указује на потребу за променом ове праксе, наглашавајући да домаће компаније тешко могу да преживе у таквим условима.

Кључни изазов за реализацију овог предлога јесте обезбеђивање неопходних финансијских средстава без укључивања страних банака. Држава би, према речима Тодоровића, требало да игра централну улогу у финансирању и даје пуну подршку домаћим предузећима како би она могла да носе велике инфраструктурне пројекте.

Добросав Бојовић, генерални директор “Енергопројект Холдинга”, потврђује спремност ове компаније да допринесе изградњи ако домаћа оператива буде ангажована као главни извођач или у склопу конзорцијума. Он истиче да је домаћа грађевинска индустрија, упркос претходним изазовима, способна да води и изводи пројекте свих величина, подсећајући на време када је “Енергопројект” био главни извођач на значајним пројектима у Србији.

Звонимир Марковић, председник Удружења послодаваца путне привреде “Путар”, подвлачи важност ове иницијативе за домаћу привреду и изражава уверење у способност српских грађевинских фирми и радника да реализују велике инфраструктурне пројекте. Према његовим речима, Србија располаже свим потребним ресурсима – од опреме до стручног кадра – да одговори на захтеве таквих пројеката, али је кључно да држава обезбеди финансијску подршку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Куртијеви терористи депортовали игумана манастира Девина вода

Иницијатива за формирање заједничког путарског предузећа представља значајан корак напред за српску грађевинску индустрију. Удруживањем домаћих снага и обезбеђивањем државне подршке у финансирању, Србија има прилику да преузме контролу над сопственим инфраструктурним развојем, ојача локалну економију и побољша животни стандард својих грађана.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *