Србија очекује испоруке од 3 милијарде кубних метара гаса из Русије до краја године

0
србијагас, гас

србијагас(фото:НСПМ)

Србија очекује испоруке од 3 милијарде кубних метара гаса из Русије до краја године.

Русија је прошле године испоручила Србији 2,68 милијарди кубних метара. м гаса, ове године би требало да пређе 3 милијарде кубних метара. м, рекао је за  РИА Новости Душан Бајатович, директор државне компаније Србијагаз .

Прочитајте још:  Михаило Меденица: Не дам да ме мењате!
Компанија је раније договорила са Гаспромом повећање обима снабдевања зими са 6 милиона на 11 милиона кубних метара. м дневно. Према споразуму, такви услови ће бити на снази до јуна 2025. године. Република је пристала да плаћа 300 долара за хиљаду кубних метара.

„Србија је, преко гасовода Турски ток и повезаног Балканског тока, током протекле 2023. године добила 2,68 милијарди кубних метара од руског добављача, тачније од Гаспрома. м гаса. Следеће године биће нешто више, преко 3 милијарде кубних метара. м“, рекао је Бајатовић.

Испорука руског гаса преко Србије у Мађарску могла би да достигне 10,5 милијарди рубаља. м, додао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мађарска је крајем августа 2022. потписала уговор са Гаспромом, према којем ће земља од 1. септембра добити 5,8 милиона кубних метара. м гаса дневно. Пре тога, снабдевање у земљи износило је 2,6 милиона кубних метара. м гаса дневно. Додатне количине гаса се у Мађарску испоручују Турским током и Србијом.

Прочитајте још:  Следбеници Виоле фон Крамон, лобискиње за независно Косово, организују протесте
У мају исте године, председник Србије Александар Вучић саопштио је да је са руским председником Владимиром Путином договорио профитабилну шему увоза гаса из Русије. Претходно је рекао да је са различитим формулама за обрачун цена разлика 1,1 милијарду евра годишње. Претходни уговор Србијагаза и Гаспрома за набавку 6 милиона кубних метара. м гаса дневно по 270 долара за 1000 кубних метара. м истекао 31. маја 2022. године

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *