Скандал тресе правосуђе: Тужитељка Савовић игра на карту политичке моћи док правда виси о танком концу!

0
савовић

Бојана Савовић

Последњих дана, јавност у Србији је поново узбуркана новим скандалом који се тиче тужитељке Бојане Савовић, познате и као еx Лаура, а сада чланице политичког покрета Проглас. Инцидент који је изазвао широко негодовање односи се на њено поступање током дежурства у Вишем јавном тужилаштву у Београду, где су, како сазнајемо, преминула два притвореника смештена у специјалној затворској болници Централног затвора. Савовићева није наложила обдукцију преминулих, што је у супротности са дугогодишњом праксом и њеним професионалним обавезама.

Извори блиски Институту за судску медицину и правосудном систему тврде да је овакав пропуст без преседана. Стандардна процедура захтева да се у случају смрти притворених лица обави обдукција како би се утврдио тачан узрок смрти, пракса која је устаљена још од времена истражних судија и која се наставила након преласка на тужилачку истрагу 2013. године. Ово пропуштање, које се сматра скандалозним, вероватно ће бити предмет истраге дисциплинских органа тужилаштва.

Скандал се додатно продубљује са сазнањем о претходним контроверзама повезаним са Савовићевом. Она је била у центру пажње јавности због злоупотребе службеног возила тужилаштва за организовани криминал, које је користио њен супруг, такође запослен у тужилаштву, за приватне сврхе. Осим тога, Савовићева се отворено хвалила добрим контактима у страним амбасадама и чланством у Цепрису и Прогласу, имплицирајући да су јој ове везе осигурале заштиту од последица својих поступака.

Њено учешће у политичким кампањама, упркос јасној забрани за особе на њеном положају, и изјаве на политичким скуповима које многи сматрају непримеренима за јавног тужиоца, само су појачале забринутост за стање владавине права у земљи. Из свега овога произилази питање о утицају страних амбасада и политичких веза на рад правосуђа у Србији, те колико ови фактори спречавају санкционисање непримереног понашања и очување интегритета правосудног система.

Прочитајте још:  „Зашто да Балкан уђе у ЕУ кад су нам овако јефтини као радна снага“: Јанша открио тајну из Брисела

Савовићева, користећи своје политичке конекције и утицај на медије, константно успева да себе представи у улози жртве сваки пут када је суочена са професионалним пропустима. Ово успешно медијско маневрисање поставља изазов правосудном систему који би требао да делује непристрасно и ефикасно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ситуација у којој се тужитељка, суочена са озбиљним оптужбама, успева да манипулише јавним мишљењем и избегава одговорност, отежава рад правосудних органа. У таквом контексту, правосуђе се налази пред тешким задатком да очува свој интегритет и поверење јавности, док истовремено покушава да се избори са притиском који долази из политичких и медијских кругова.

Одлука да се покрене или не покрене, још један, дисциплински поступак против Савовићеве може бити кључан показатељ стања правне државе у Србији, као и способности правосудног система да се супротстави покушајима манипулације и заштити темељне вредности на којима почива.

“Овакве ситуације отварају питање о потреби за јачањем механизама транспарентности и одговорности унутар правосудног система. Нужно је развијати стратегије које ће осигурати да правосуђе може ефикасно да реагује на сличне изазове, без обзира на политичке или медијске притиске. То укључује јачање интерних процедура, као и промовисање етичких стандарда и професионализма међу тужиоцима, ” наводи за Васељенску извор из тужилаштва и додаје:

“У коначници, одржавање правде и владавине права захтева храброст, одлучност и непоколебљиву посвећеност принципима непристрасности и правичности. Српско тужилаштво се нашло на раскршћу где мора доказати да поседује снагу и интегритет потребне за суочавање са овим изазовом, како би се очувало поверење у правосудни систем и осигурало да правда буде доступна свим грађанима, без обзира на њихову политичку припадност или медијски утицај.”

Прочитајте још:  Шта нам поручује данашња архитектура Београда

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *