Верници Бугарске цркве јавно разобличили поглавара „ПЦУ“

0

Ова порука нам је послата из Бугарске:

„16. марта 2024. године, на сахрану блаженопочившег патријарха Неофита, у Софију је стигао – без позива Цркве – расколник Сергеј Думенко. За време Божанствене литургије, он се налазио у јужном делу солеје, немајући за то икаква права. Као поглавар расколничке структуре није смео да служи.

При том, Думенко је себи дозволио на крају, када су сви јерарси изашли из светог олтара, да започну литију до патријархове гробнице, да као разбојник уђе у олтар. Ово је забележено на снимку, који је забележио и реакцију православних Бугара на нечастиви чин – чули су се позиви да се храм поново освети.

Штавише, током Херувимске песме, пошто су пропустили јектенију оглашених, расколници и јеретици су гласно позивани да напусте патријаршијски саборни храм Св. Александар Невски!

Бугарски богослови и лаици су овај чин прогласили призивом срца, захтевом савести, и у складу са канонима Цркве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Узвик је био гласан и понављан. Чуо се недалеко од солеје, па се чуло и у олтару:

„Сергеј Думенко, излази!”

“Расколници и јеретици, изађите!“

Молимо вас да ове информације учините доступним свим православним хришћанима!

Овако је Бугарска прихватила расколнике!

Молимо за ваше молитве за блаженоупокојеног патријарха Неофита и за будуће часне изборе новог бугарског патријарха. Патријарх Вартоломеј је дошао у Софију да утиче на овај процес, али у случају Бугарске цркве, надамо се да ће то имати супротан ефекат. Нека га Бог уразуми!

После свега шеф Фанара је направио две крупне грешке. Прва – истанбулски јерарх је оптужио још несахрањеног патријарха за то, што је одбио да присуствује Критском сабору. Друга – патријарх Вартоломеј је дозволио себи да доведе у Софију особу, одговорну за прогон верника Украјинске православне цркве.

Прочитајте још:  О чуду на Кавказу. Догађај из живота монаха

Грчки првојерарх је цинично и монструозно искористио сахрану нашег патријарха, да би промовисао признање украјинског расколника. Спасило га је само то, што људи нису хтели да оптерећују сахрану свог духовног оца одговарајућим поступком. Под другим околностима, бугарски православни хришћани не би дозволили да ови људи остану у храму, а што би могло довести до озбиљних ексцеса.

Истовремено, верници Бугарске цркве ће тражити одговорне за провокацију, која се догодила на дан сахране бугарског патријарха, и затражити од Светог Синода да званично одговори на питања везана за Думенково присуство званичним црквеним догађајима.”

https://t.me/pravblogs/1505

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *