Албанска опозиција у Северној Македонији морала да негира „везе са Русијом“

0
македонија, раскол, македонији

македонија Georgid/Depositphotos

Албанска опозиција у Северној Македонији морала да негира „везе са Русијом“.

Председник опозиционе странке Алијанса за Албанце Арбен Таравари (на слици) негирао је оптужбе владајуће албанске странке Демократска унија за интеграцију (ДУИ) о руском утицају на њу.

Карактеристично је да се унутрашња албанска политичка свађа одвија у Северној Македонији, земљи са још увек словенском већином, јавља дописник ПолитНавигатора.

Таравари је прокоментарисао и речи специјалног представника САД за Балкан Габријела Ескобара, који је рекао да је разочаран „владом“ суседног Косова и њеним председавајућим Аљбином Куртијем, као и да је то разочарење подржала ЕУ.

Прочитајте још:  Невреме у Србији: Евакуисано 15 особа, делови Војводине, Београда и Крагујевца без струје
Истовремено, Курти је постао толико дрзак да је са својим косовским паналбанским покретом „Самоопредељење” у савезу са албанском опозицијом планирао да изађе на парламентарне изборе у Северној Македонији. Али он је одустао од ове идеје након негодовања руководства земље, које је то видело као мешање у унутрашње ствари македонске државе – али тек након осуде представника Запада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Имамо фантастичне односе са амбасадама свих земаља које су заступљене у Македонији. Такви ће остати и убудуће. Не знам какви су неспоразуми на Косову, али господин Курти има огроман утицај у Македонији. Он је пример поштеног и некорумпираног политичара. Мислим да је Курти у том погледу најбољи пример за цео западни Балкан“, рекао је Таравари.

Он је такође одговорио на оптужбе владајуће албанске странке ДУИ да је албанска опозиција у Северној Македонији под руским утицајем.

„Ништа овако не може да се деси. Ако овде постоји неко ко је близак Србији, посебно из албанских партија, онда је ДУИ најближи од свих. Не верујем да било која друга албанска странка има везе са Србијом. Дакле, ове оптужбе су неосноване и нелогичне“, рекао је опозициони албански политичар.

Прочитајте још:  Дечак из Крушевца (16) за кога су српски таблоиди тврдили да је „умро од короне“ имао знаке менингитиса, чекају се резултати обдукције
Подсетимо, у јануару ове године, представник ДУИ, етнички Албанац Талат Џафери, постао је премијер Северне Македоније. Познат је по томе што је као командант македонске војске, током сукоба са албанским сепаратистима 2001. године, дезертирао и прешао на страну сепаратистичке Ослободилачке националне армије (УЦК) под позивним знаком „Командант Форино“.

Као резултат Охридског споразума који је иницирао Запад, а који није дозволио Македонији да у потпуности порази албанске милитанте, амнестиран је и потом постао министар одбране земље, а потом и председник Собрања. Пре него што је прозападна коалиција либерала и Албанаца дошла на власт као резултат локалног Мајдана, Џафери је својим аутомобилом улетео у гомилу патриота који су протестовали, а тада, срећом, нико није повређен.

Албанци према попису из 2021. године чине 24,3% становништва Северне Македоније, али уз подршку Запада постају све значајнији фактор у животу земље, јер уз помоћ свог етничко-кланског радикализма Нови светски поредак успева да држи словенску православну већину ове државе у шаци.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *