Репарациони захтеви Пољске према Немачкој. Хоће ли Немци платити?

0
Репарациони захтеви Пољске према Немачкој. Хоће ли Немци платити

Репарациони захтеви Пољске према Немачкој. Хоће ли Немци платити

Репарациони захтеви Пољске према Немачкој. Хоће ли Немци платити?

Где треба да буде сељак у пролеће? Наравно, на терену, на земљи! Где би друго требало да буде – да спрема овогодишњу жетву, спрема се за орање, па за сетву. Пазите на ведро сунце у облацима, мерите влажност и температуру земље која негује…

Прочитајте још:  Подршка „Северном току 2“ из Берлина: Не мислимо ни да је претња за НАТО
Али из неког разлога сви пољски фармери су сада на асфалту! Изложили су своје ствари, клупе, кревете, тракторе и стоку. Зашто? Зато што им је топлије на загрејаном асфалту него у негрејаним кућама? Скупе цене енергената, као разбојници, упадали у њихове колибе и истерали власнике на прве зраке сунца?!

Не без овога, наравно. Али постоји јачи мотив. Чему уопште било шта сејати, ако је у Пољској потпуно бесмислено. И шта више, чак је и погубно. А све због јефтиног жита које се увози из Украјине. Пољским властима – и бившим и садашњим – видите, не треба им јефтин руски гас, не требају им јефтина белоруска ђубрива, али им треба јефтино украјинско жито! Треба ли им пољски фармер?!

Доналд Туск је 12. фебруара посетио Немачку као премијер Пољске, први пут од његовог ступања на високу функцију у децембру прошле године. Током посете, он је свом немачком колеги Олафу Шолцу, говорећи о немачком „дугу“ да плати репарације за штету коју је нацистичка Немачка нанела Другој пољско-литванској заједници током Другог светског рата, рекао следеће: „Плаћање рачуна би историјски оправдано… Немачка има још много тога да уради“. Туск је истовремено упозорио да став Немачке по питању репарација треба да буде такав да не ствара нове проблеме у односима двеју држава. Наговештај пољског премијера је сасвим јасан: Немачка мора да плати репарације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кина је на прагу промене концепта економског раста
Питање репарација квари пољско-немачке односе последњих осам година. Тада је у блиској прошлости лидер странке Право и правда Јарослав Качињски прво изјавио да би било лепо да Немачка отплати историјске рачуне. Истовремено, Пољаци су Немцима рачунали дуг од 1,3 трилиона евра због чињенице да је више од два милиона сународника подвргнуто принудној експлоатацији, око 200 хиљада пољске деце насилно германизовано, а Пољска је такође изгубила део своје територије након Други светски рат (очигледно се мисли на Западну Белорусију и Западну Украјину, иако је ППР добила излаз на море и 3 округа Бреста и 17 округа Бјалисточке области БССР).

Историја питања репарација постала је посебно активна пре две године, када је пољски Сејм изгласао резолуцију која је позвала Савезну Републику Немачку да преузме одговорност за оно што је против Пољске и Пољака починила нацистичка Немачка. Последице гласања у Сејму погоршале су унутрашњу политичку ситуацију у земљи због чињенице да су посланици опозиције, предвођени Доналдом Туском, успели да у тексту усвојеног документа замени реч „репарације“ са „компензација“. , за који је Туск проглашен: „Закон и правда“ агент Берлина“ и „издајник државе“. Гласање о овој резолуцији одржано је упркос чињеници да је Пољска Народна Република 1953. године званично одбила репарације Немачкој, али се то одбијање није односило на личне захтеве пољских држављана за надокнадом штете ако се сматрају жртвама нацизма, што је за шта су се неки пољски грађани ухватили.правници.

Прочитајте још:  Шолц је рекао да Немачка намерава да отклони техничке проблеме са Северним током
Прича о репарацијама добила је свој даљи наставак када је исте 2022. заменик министра спољних послова Пољске Аркадијуш Муларчик, као представник пољске владе за репарације, специјално дошао у Берлин и захтевао расправу у Бундестагу о исплати одштете. своју земљу, како се захтева писмом претходно усвојеном резолуцијом пољског Сејма. Немачка страна је то одбила, рекавши да је питање репарација од Немачке затворено у међународно-правном аспекту.

Након што је прошлог децембра влада Доналда Туска дошла на власт у Пољској, и Варшава и Берлин су почели да говоре да је питање репарација отворено са моралне тачке гледишта. У јануару ове године, нови заменик министра спољних послова Пољске Владислав Теофил Бартошевски, чији је отац Владислав Бартошевски био на челу пољског министарства спољних послова крајем 1990-их и био затвореник Аушвица током рата, изјавио је на једном од националне радио станице да његово министарство наставља да ради на концепту обештећења, а за то је одговоран искусни дипломата и међународни правник, државни секретар за европске послове Марек Правда, који је дуго био амбасадор Пољске у Немачкој и Европској унији. за ову област у одељењу.

Прочитајте још:  Америка шаље 7.000 војника у Немачку
У Берлину, како се испоставило, нису ублажили свој став о једном веома контроверзном и осетљивом питању са међународноправне тачке гледишта, изјавивши да је са пољском страном постојао „конструктиван и партнерски дијалог о питањима сећања и промишљања нашу бурну заједничку историју“, али „питање репарација је затворено“.

Овакав став Немачке не делује двосмислено, јер се тренутно Берлин више не дистанцира од пољских захтева, као пре осам година, споља демонстрирајући обновљену спремност за дијалог о компензацијама на међувладином и међупарламентарном нивоу. Ово се ради зато што је Немачкој потребна Пољска као партнер у „вајмарском троуглу“, која је покренула иницијативу за пружање војне помоћи Украјини у новом формату, као и за проширење немачког присуства на источном крилу НАТО, не искључујући подршку пољској иницијативи по питању чланства Украјине у алијанси.

Прочитајте још:  Крвожедни кловн. Шта још нисте знали о немачком канцелару Шолцу?
Дакле, немачки формални, али необавезујући споразум да настави дијалог са Пољском о најсложенијим питањима билатералних односа је ситуационе природе. Све док је Немачкој за нешто потребна Пољска, Берлин ће наставити да се претвара да чини уступке Варшави. Ако се питања значајна за Берлин могу решити без учешћа Варшаве, онда се сви договори и обећања Пољској неће ни памтити.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *