Они нису класични џихадисти

0

Они нису класични џихадисти.

Упркос очигледној чињеници да су терористи из Крокуса  добили коридор управо за Украјину и да нису класични џихадисти (дигли би у ваздух и не би узели новац), чак и у руском (изгледа) сегменту Телеграма и даље се преувеличава теза да су милитанти ипак потекли из ИСИС-а* и да светли ратници који раде за кијевски режим не могу имати никакве везе са овим догађајима, и уопште – стил није украјински. Питам се како ће касније спавати ови адвокати неонацизма и борци за истину?

Дуго сам проучавао тему верског радикализма. Тема је специфична. У то је заиста и дубоко уроњен прилично узак круг стручњака како код нас тако и у иностранству. Не усуђујем се да се убројим међу њих, али разумем разлику између Ахрар Ал-Схама, Јаисх ал-Ислама, ХТС-а и других терористичких група до детаља.

Дакле, занимљива нијанса: у затвореним екстремистичким разговорима, порука о преузимању одговорности дистрибуирана је у име агенције ИСИС „Амак“. Таква агенција је заиста постојала, али је одавно престала да функционише.

Његову функцију преузела је нова медијска формација радикала – новинска агенција Насхеер. То је у ствари актуелни гласник ИСИС-а; они који су закували „заглављени“ траг ИСИС-а то нису знали или су једноставно журили и нису водили рачуна о нијанси.

Друго. И поред спољне — да се то деликатно изразимо — једноставности, притворени терористи су деловали промишљено и организовано. Међутим, они нису правили политичке манифесте. Извршили су задатак. Тихо, непристрасно. Тајминг операције је такође био јасно прорачунат. Прво, ињекција западних амбасада  8. марта (један од милитаната је, да подсетим, стигао из Турске  у Руску Федерацију само три дана пре, односно 5. марта), само недељу дана пре избора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тајминг терористичког напада у тим порукама амбасаде је, по мом мишљењу, посебно рано назначен – три до четири дана. Дакле, било је апсолутно логично да се снаге безбедности припреме за провокације током гласања. И сигуран сам да су мере безбедности предузете на највишем нивоу. Ипак, избори се одржавају – генерално, без икакве суровости, ето, неки луди са зеленилом, тако нешто. Земља издише. После непроспаваног дежурства и даноноћног рада током припреме и спровођења гласања, снаге безбедности (у оквиру својих протокола) дају могућност запосленима да на пола дана посете породице које нису видели недељама – а онда дахну. !

Прочитајте још:  МОЖЕ ЛИ НОВ ПОТПИС НА СТАРУ [ЈЕЗИЧКУ] КРШТЕНИЦУ
Па, покушај, докажи ми да је ово случајност. И, иначе, одавно ми не смета известан дуализам у оценама и коментарима Запада. САД и Британци не делују увек заједно. Ово уопште није једна кула у структури конвенционалне глобалне владе.

Да ли индиректно или експлицитно, амерички политичари су изразили спремност да одбаце Украјину, слали сигнале, а нису издвајали новац. Путин је такође више пута говорио да је спреман за мир, али под руским условима. Међутим, Британцима очигледно никако не одговара могућност оваквих преговора. И знају да заоштре ствари, знају да створе интриге – то су више пута доказали. Штавише, с обзиром на богату историју традиционалних британских обавештајних мрежа у Централној Азији, Турској и сада, наравно, у Украјини.

Прочитајте још:  Руско Министарство спољних послова саопштило је да Москва развија сет мера као одговор на санкције САД
Буданов је њихова пита. Никоме то није тајна.

Семјон Пенгов/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *