бих

Додик: БиХ неће у НАТО остајемо неутрални.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да БиХ није кандидат за НАТО, нити ће бити члан ове Алијансе, а заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић изјавио је да је на састанку са члановима Комитета заменика сталних представника у седишту НАТО-а у Бриселу јасно и недвосмислено изнео став Републике Српске да је сарадња са овим војним савезом прихватљива, али не чланство БиХ.

Прочитајте још:  Инфлација дивља, а Фискални савет јури зле духове и демонске структуре
Гогановић је истакао да је веома важно нагласити да су представници НАТО-а на јучерашњем састанку јасно и недвосмислено констатовали да Програм реформи не прејудицира чланство БиХ у НАТО, него сарадњу, и да разумеју да је питање чланства осетљива тема у БиХ, као и да се о томе неће разговарати, нити ће они инсистирати на чланству.

Заменик министра одбране је нагласио да су јасно навели да је то питање о којем требају разговарати домаћи политичари и да знају да о чланству тренутно не постоји политички консензус у БиХ.

„Подсетио сам да је Програм реформи из 2019. године, документ који је усвојило Председништво БиХ када је српски члан био Милорад Додик, темељ односа БиХ и НАТО савеза, те да је јасно дефинисано да је БиХ за сарадњу са НАТО, али не и за интеграције“, рекао је Гогановић за Срну из Брисела, поводом писања федералних медија да су се чланови Сталног одбора НАТО-а сагласили да створе нови статус за земље које, како су навели, теже придруживању Алијанси и службено означе Украјину, БиХ и Грузију као кандидате за НАТО.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Одлука шиптарских сепаратиста о проглашавању Срба за терористе неусаглашена са САД
Гогановић је навео и да су чланови Комитета честитали БиХ што је Европска унија донела одлуку о отпочињању преговора.

Додик је нагласио да БиХ неће у НАТО, имајући у виду садашњу садашњу процедуру и закон по којима Парламентарна скупштина треба да донесе такву сагласност.

„Те сагласности нема и неће је бити. Ми остајемо заједно са Србијом војно неутрални и БиХ није земља која је кандидат за НАТО, нити ће бити чланица НАТО“, поручио је Додик.

Прочитајте још:  Тешко оболели војник Кфора евакуисан са Косова
Председник Српске је подсетио на НАТО агресију на Републику Српску и Србију, истичући да је у бомбардовању коришћен осиромашени уранијум и да су убијане жене и деца.

Коментаришући јучерашњу седницу Савета безбедности и одбијање иницијативе Русије да се расправља о 25. годишњици НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, Додик је рекао да је веома важно да се такве иницијативе појављују, јер ће једног дана сигурно доћи на дневни ред и биће потврђено да је над Србима извршена агресија.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је да Српска остаје при политици војне неутралности, што потврђују и званична документа, подсетивши да је НАТО бомбардовао Србе и да је то довољно јасан разлог за одбијање чланства у овој алијанси, коментаришући могућност да БиХ буде евентуално означена као кандидат за НАТО.

Прочитајте још:  "Хрватској припадају цела БиХ и део Србије и Црне Горе, то је све део хрватске краљевине" (Видео)
Он је истакао да је реч о етичком, историјском и културолошком ставу.

„Они су били на супротној страни. Бомбардовали су наш народ. Војна неутралност је стратешко опредељење и политика Републике Српске„, нагласио је Каран, преноси РТ Балкан.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *