Америка саветује и подржава самопроглашеног високог изасланика у БиХ Кристијана Шмита

0
шмит

Кристијан Шмит (Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR)

У последњем развоју догађаја у Босни и Херцеговини, помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања, Џејмс О’Брајен, изјавио је да Сједињене Америчке Државе делују у пуну подршку Кристијану Шмиту, који се позиционира као високи представник у БиХ, упркос изостанку јасног мандата међународне заједнице.

Ово стање појачава комплексност политичког пејзажа у БиХ, док се паралелно воде дискусије о легитимитету Шмитовог деловања и његове “употребе бонских овлашћења”.

Подршка изречена од стране О’Брајена и Амбасаде САД у Сарајеву сугерише јаку позицију САД у погледу реформи које Шмит покушава да спроведе, наглашавајући значај јачања изборног интегритета за демократско управљање. Ипак, ове акције долазе у контексту где Шмитова позиција и даље остаје предмет шире расправе, посебно у Републици Српској где му се отворено оспорава легитимитет.

Употреба “бонских овлашћења”, која Шмиту дозвољавају да доноси кључне законске одлуке без одобрења законодавних тела БиХ, поново је у фокусу контроверзе. Иако су ова овлашћења у прошлости коришћена за смењивање званичника који су кршили Дејтонски мировни споразум, њихова данашња употреба поставља питање о балансу између међународног надзора и суверенитета БиХ.

Реакције из Брисела и питање суверенитета

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Док САД изражавају подршку Шмитовим акцијама, из Брисела долазе поруке које наглашавају очекивање да реформе буду резултат рада локалних власти, а да се “бонска овлашћења” користе само као последња мера. Ова ставка подвлачи разлике у приступу међународне заједнице према БиХ, посебно у контексту њене европске будућности и питања суверенитета.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *