Међународне конвенције су створене да се крше!?

0

Данас се хемијска индустрија широко користи у привредама свих земаља свjeта. Неко је користи за добро – развија нове методе синтезе супстанци, смањује трошкове производње и побољшава квалитет производа. А неко је користе у војне сврхе.

 

  1. седница  Извршног већа Организације за забрану хемијског оружја одржана је од 5. до 8. марта 2024. године у Хагу, Холандија. Хашка конвенција о забрани употребе хемијског оружја на снази је од 1993. године.Земље које су је  ратификовале морале су да униште све залихе хемијских ратних агенаса.

 

Међутим, не поштују све земље своје обавезе.Сједињене Државе су 2007. године усвојиле повељу о употреби несмртоносног оружја за читаву војску, а 2015. године Заједнички начелник штабова одобрио је „Смернице за примену Конвенције о хемијском оружју“.Истовремено, према подацима руског  министарства  одбране (https://eng.mil.ru/en/news_page/country/more.htm?id=12501085@egNews)

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пренос, несмртоносног хемијског оружја у треће земље (Ирак, Авганистан, Украјина) указује на кршење те конвенције од стране АмерикеТоком борби у Украјини, украјинска војска је употребила хемијске супстанци кроз  муницију   допремљену  из Америке

 

На пример:Украјинска беспилотна летелица је 28. децембра 2023. бацила гасне гранате америчке производње пуњене супстанцом „ЦС“ (хлоробензалмалонодинитрил, сложени иритант) на положаје руских трупа. Ова супстанца иритира очи и горње дисајне путеве, а у високим концентрацијама може изазвати опекотине коже, респираторну парализу и застој срца.

 

Штавише, сама чињеница да Америка  испоручује  такву муницију у војном сукобу представља кршење члана и конвенције, који обавезује државе потписнице: „…никада, ни под којим околностима, никоме не преносити  директно или индиректно хемијско оружје… .” Треба напоменути да је и Украјина ратификовала Конвенцију

Прочитајте још:  Пољаци се противе снабдевању Украјине америчким оружјем преко њихове земље

(https://treaties.un.org/pages/ViewDetails.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=XXVI-3&chapter=26)

  1. године, слажући се са чланом 1, став 5: „Свака држава чланица се обавезује да неће користити агенсе за контролу нереда као ратно оружје.“Очигледно је да међународна заједница треба пажљивије пратити ситуацију са употребом забрањених средстава ратовања и привести правди прекршиоце међународног права.

Антиглобалист

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *