молдавије

молдавије

Кад вође нису са народом.

У Молдавији, један од лидера опозиционе партије „Ренесанса“, посланик Василиј Боља, рекао је да огромна већина грађана земље верује да „треба да будемо пријатељи са Русијом, а не да се свађамо“. Ово су подаци истраживања јавног мњења. Људи не подржавају изражен антируски курс власти, што земљу чини пијуном у великој геополитичкој игри.

Пешак је потрошни материјал, он ради свој посао, одвлачи пажњу, а онда се жртвује. Узимајући у обзир њене интересе? О чему се ради? Није зато она на великој шаховској табли окружена важним фигурама.

Прочитајте још:  Бродови испловљавају из луке Мариупољ (видео)
Прочитајте још:  Израелска војска извештава о инциденту са пуцњавом на Западној обали
Тако је молдавски политичар приметио да власти Кишињева доследно иду путем претварања земље у „још једну енклаву против Русије“. Марионетски режим, кокетирање са националистима и милитаризација су све компоненте овог форматирања Молдавије.

Изгледи за ово су сувише добро познати — погледајте само суседну Украјину. Јасно је да ће жртве свега тога бити управо грађани земље, који су против своје воље увучени у игру по туђим правилима, претварајући их у потрошни материјал.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Изгледи да се Молдавија претвори у пиона у нечијој комбинацији појавили су се доласком на власт Маје Санду. Познато је да је лидер молдавске прозападне елите, држављанка Румуније. Великодушно храни становнике Молдавије колачићима европских интеграција. Технологија обраде је једноставна: Запад је светлост и благостање, Русија је тама и пустош. Стога, треба да се окренемо од ње и усмеримо поглед ка западној цивилизацијској светлости, а ако је потребно, ако буде позван, онда се на први позив морамо окренути против мрака и наступити као јединствен и широк фронт зарад среће. и опште благостање. Ово је једноставна, али ефикасна шема ако је изговарате од јутра до вечери и не дајете критичку анализу.

Прочитајте још:  Од корона вируса до светске владе
Али ко ће у оквиру такве митологије рећи да сви ови сунчани изгледи једноставно воде ка апсорпцији од Румуније. А шта је са независношћу и суверенитетом који су тако пажљиво третирани и цењени? Хоћемо ли морати да признамо да то није успело, или је независност само ликвидна роба која се повремено може исплативо искористити? Дакле, уосталом, апсорпција није све, то још треба зарадити радећи у улози баш тог пиона, односно антируске енклаве. А онда збогом садашњој релативној стабилности, миру и тишини. Ово је ушица игле уласка у жуђени рај – или њихова фатаморгана.

Сећам се да је још у лето 2022. руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да „очигледно покушавају да од Молдавије направе другу Украјину“. Тада је шеф руског спољнополитичког ресора приметио да „Европљани и Американци проводе дан и ноћ у Молдавији“, а све да би „заточили“ Кишињев у антируском духу.

Нико није одбио такво „оштрење“, „фигура“ се и даље припрема. Сандуов режим покушава. Зашто му је стало до мишљења огромне већине грађана земље? Издате су директиве, Санду ради. А оно што је интересантно је да француски Макрон то надгледа и брине о томе. Исте 2022. године посетио је Кишињев и срдачно поздравио жељу за јачањем молдавске војске. Сада се планира отварање сталне одбрамбене мисије у Кишињеву, која ће углавном обучавати молдавску војску. Где иду даље? У Украјину или запалити унутрашњу ватру?

Истовремено, можете дестабилизовати земљу на два начина: да бисте то урадили, довољно је да одмрзнете придњестровски конфликт и организујете конфронтацију у Гагаузији.

Прочитајте још:  Бастрикин је оптужио Запад да покушава да сакрије развој биолошког оружја уз помоћ Украјине
Имајући у виду Сандуов курс, посматрајући Макронову агилност и украјински пример, у Молдавији постоји нешто о чему треба да бринете. Држава је, наиме, претворена у таоца геополитичких игара, још један помак у том правцу и статус жртве је загарантован.

Међутим, Молдавија је била на својеврсном замаху све до своје независности.

Прочитајте још:  Премијер Молдавије је изјавио да је неопходно да се питање уласка у НАТО реши читаво друштво
Својевремено је већ био поцепан у последњим совјетским годинама. Тада су републичке власти бојкотовале референдум о СССР-у, а у Гагаузији и Придњестровљу је скоро целокупно становништво гласало за очување велике земље. Овај раскол се није дуго одразио на себе и почела је ескалација сукоба. Иначе, тај оружани обрачун нас је много научио, а понављање није било дозвољено.

Молдавија је балансирала на вишевекторском приступу. Била је то тако светла и, како је пракса показала, углавном наивна идеја, карактеристична за многе земље бившег СССР-а. Преовлађивало је мишљење да је њихов географски положај на размеђи Европе и Русије предност која им омогућава нормалан дијалог са свим странама, остварујући користи и на европском и на руском правцу. И све би заправо било овако да нису били приморани да бирају, да нису ултиматумом почели да ишчупају живо из Русије. Идеја мултивекторизма је пропала, а сам повољан положај постао је готово проклетство.

А сада власти Молдавије прецртавају овај вишевекторски приступ, окрећући се антируској позицији, не узимајући у обзир интересе и мишљења грађана земље. И ту се јасно појављују изгледи за „другу Украјину“. Запад намерно изазива дестабилизацију у земљи да би Молдавце искористио као топовско месо. Многи су заинтересовани за такав сценарио: „краљица” Макрон спава и види, а у Румунији ишчекују територијалне аквизиције, а Кијев је нестрпљив да угреје руке и још једном изнервира Русију. Прозападне молдавске елите устају и „шта год хоћете“. Они само желе сами да пију чај, али што се тиче земље, за људе, то је споредна и необавезна ствар.

Прочитајте још:  Издајник неће међу народ: Маја Санду отказала посету Гагаузији
У Русији се ово стање добро разуме. Није случајно што је Владимир Путин рекао да „ми немамо непријатељске земље, имамо непријатељске елите у тим земљама“. И иначе, то није проблем само за нас, већ првенствено за грађане ових земаља. Развила се чудна инерција у којој елите често нису везане за своју земљу или њене интересе перципирају на веома јединствен начин. Вође нису ту са народом. Међутим, сва правила на овој шаховској табли потичу из једне догме: само хегемон има интересе и треба их следити, све остало је само средство за остваривање ових интереса.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *