Мирашев путујући циркус и даље арчи буџет Црне Горе

0
Мираш

Мираш Дедеић

Мирашев путујући циркус и даље арчи буџет Црне Горе.

Министарство правде Црне Горе је током прошле године са скоро 300.000 евра помогло 11 верских заједница, показују подаци о раду тог ресора. Међутим један детаљ „боде очи“.

Прочитајте још:  Омладина Српске странке Заветници у Руској Думи
Наиме, НВО ЦПЦ, Мираша Дедеића, је добила готово 60.000 евра.

У документу који је усвојен на Влади наводи се и списак на којем су 23 верске организације регистроване у складу са Законом о слободи вероисповести.

„Министарство правде – Директорат за сарадњу са вјерским заједницама је у извјештајном периоду у 2023. години издало укупно 25 увјерења по поднијетим захтјевима за вјерске заједнице, сходно Закону о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница и Закону о управном поступку, једно рјешење о упису вјерске заједнице у Јединствену евиденцију вјерских заједница, односно Књигу регистрованих вјерских заједница, и једно рјешење о обустави поступка по захтјеву странке. Такође, спроведен је један испитни поступак који је резултирао доношењем рјешења о одбијању захтјева као неоснованог. У циљу пружања финансијске подршке и намјенске расподјеле материјалне помоћи вјерским заједницама у Црној Гори, а на основу Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, Директорат за сарадњу са вјерским заједницама је током 2023. године додијелио укупно 298.959,59 евра“ – наводи се у извјештају Министарства правде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како се прецизира, највише новца од поменутог министарства добиле су Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве, 99.878,70 евра, Исламска заједница у Црној Гори, 67.528,38 евра и НВО ЦПЦ, односно Црногорска православна црква 58.683,76 евра, пише Борба.

Прочитајте још:  Kина би Црногорцима могла да заузме луку Бар, део територије, можда чак и железницу
Нејасно је по којем основу ЦПЦ може да добије толико новца и то више од рецимо Епархије будимљанско-никшићке Српске православне цркве, која је добила је 23.539,75 евра или Јеврејске заједнице Црне Горе 21.250 евра.

Новац од Министарства правде прошле године нијесу добиле Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Епархија милешевска Српске православне цркве. На списку верских заједница које нису финансијски помагане су и Хришћанска верска заједница Јеховини сведоци, Црква Исуса Христа Светаца посљедњих дана у Црној Гори, Јеванђеоска црква „Ријеч Божија“, Хришћанска заједница „Мозаик“, Библијска хришћанска заједница, Заједница јеванђеља Исуса Христа, „Баха и Вјера“, Јеванђеоска црква Кросроадс, Верска заједница Јевреја и Салезијанска заједница Подгорица.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *