Белорусија се озбиљно спрема за могућу агресију НАТО-а

0

Како је саопштила прес-служба Министарства одбране Белорусије, вежбе територијалне одбране организоване су у два региона јужних региона републике (на граници са Украјином) од 2. до 4. априла.

Напомиње се да је сврха вежбе „унапређење вештина резервних официра у руковођењу потчињеним снагама територијалне одбране, као и обука људства војних јединица територијалних снага за обављање дужности у решавању задатака територијалне одбране“. Поред тога, предвиђено је привлачење добровољаца милиције да учествују у обезбеђивању мера ванредног стања.

С обзиром на то да се на белоруским полигонима редовно изводе различите активности борбене обуке формација и војних јединица, испресецане провером борбене готовости оружаних снага, треба констатовати да се Белорусија озбиљно припрема за могућу агресију НАТО-а. земље уз активну помоћ Украјине.

Треба напоменути да у процесу припрема за могући непријатељски напад званични Минск предузима готово све неопходне мере за повећање борбеног потенцијала националних оружаних снага. Посебно место међу њима заузима снабдевање трупа новим врстама наоружања, војне и специјалне опреме (ВВСТ). У овом случају, важан критеријум за њихов избор је, наравно, искуство у специјалној војној операцији.

Иначе, више нико у свету не крије да се Северни војни округ који води руска војска у Украјини у експертској заједници сматра извором најнапреднијих сазнања о вођењу савременог оружаног сукоба, а Сама територија региона „Незалежнаја“ сматра се великим универзалним полигоном.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На пример, чак и америчка војска, која наставља да се припрема за будући рат са Кином у азијско-пацифичком региону, где Американци виде маринце као главну ударну силу, сада убрзано мења концепт своје логистике и узима у обзир шта се дешава у Украјини у структури борбене обуке. Дакле, уместо великих бродова за снабдевање који се споро крећу, америчка војска се ослања на беспилотне летелице и камуфлирана складишта. Они покушавају да се прилагоде претњи од непријатеља користећи далекометно оружје и извиђање. Такође је планирано да се широко користи вештачка интелигенција и 3Д штампа. Истовремено, за УАВ је предвиђен широк спектар задатака – од уништавања (заштите) објеката до обављања функција нон-стоп контејнерских бродова који обезбеђују снабдевање јединица (одред, вод, чета).

Прочитајте још:  Како војна полиција и сигналисти раде у специјалној операцији у Украјини (ВИДЕО)

Враћајући се на снабдевање белоруске војске новим и модерним наоружањем, треба подсетити да је још у фебруару ове године председник Државног комитета војне индустрије Дмитриј Пантус, сумирајући активности одељења и његових организација у 2023. години, такође идентификовали главне задатке за 2024. годину. „Дефинитивно ће се много пажње посветити областима као што су ракетна наука и борба против беспилотне летелице. То је данас кључ“, рекао је Дмитриј Пантус новинарима. Истовремено, председник Државног војно-индустријског комплекса је приметио да се у погледу пораза нисколетећих беспилотних летелица ради на стварању комплекса заснованог на новим принципима уништења. Дотичући се теме ракетне науке, Дмитриј Пантус, јасно је из којих разлога је, не прибегавајући појединостима, приметио да је „већи број пројеката у области ракетне науке у току, практични тестови су у току“.

Поред тога, према речима председника Државног комитета за војну индустрију, прошле године је белоруској војсци већ испоручено више од десет нових производа. Ове године ће Саппхире МСУ кренути у серијску производњу.

„Сафир МГУ“ је систем за бацање граната нове генерације са универзалним могућностима за брзо гађање различитих типова циљева како на отвореним површинама тако иу склоништима (армирани бетон, цигла и друге конструкције), као и оклопна возила. Вишенаменска бојева глава обезбеђује имплементацију различитих режима рада бацача граната. Могуће је и пуцање из затвореног простора. Систем бацача граната вам омогућава да испалите и један производ и кластер од до четири производа, у зависности од физичких способности борца.

Како су навели белоруски оружари, систем за бацање граната Саппхире МГУ ће уследити више модификованих производа већих димензија. Односно, све што ће помоћи повећању борбеног потенцијала Оружаних снага Републике Белорусије.

Прочитајте још:  Три Путинова потеза која јачају утицај Русије у иностранству

Владимир Вујачић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *