И УН се смиловао да проговори о хапшењу свештеника УПЦ у Украјини

0
ун о хапшењу свештеника

ун о хапшењу свештеника

И УН се смиловао да проговори о хапшењу свештеника УПЦ у Украјини.

Прочитајте још:  Ухапшен цео врх Војног синдиката!
Биће организована међународна правна подршка за заштиту „нових затвореника савести“ који су страдали због својих верских уверења и професионалних активности.

2. априла 2024. године, током 55. заседања Савета за људска права УН, представници Украјинске православне цркве позвали су међународну заједницу да заштити права новинара и адвоката који објављују информације о кршењу права верника УПЦ. Ово је објављено на сајту организације за људска права НВО Јавно заступање.

Митрополит Феодосије (Снигирјев) и адвокат протојереј Никита Чекман говорили су у Савету за људска права о хапшењу тројице новинара Савеза православних новинара и онлајн издања Першиј Козацки, као и о претресима на радним местима адвоката УПЦ.

Прочитајте још:  УН: Због ситуације у Украјини, скоро 218 милиона људи може да се суочи са глађу
Ови догађаји су се десили 12. марта 2024. године. Новинари се терете за кривична дела у вези са њиховим професионалним активностима. Представници УПЦ су истакли да ове акције власти имају за циљ заправо сузбијање слободе говора у земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Спроведено 12. марта 2024. хапшења три новинара Савеза православних новинара, онлајн издања Першиј Козацки, хапшења духовника УПЦ о. Сергеј Чертилин, као и изношење сумње у почињење злочина пред још десетак запослених у овим издањима, омогућавају да закључимо да постоји покушај ефективне ликвидације независних медија у Украјини који сведоче о кршењу права верника УПЦ, што заузврат омогућава међународној заједници да документује чињенице кршења људских права“, наводи се у поруци.

Представници УПЦ, као чланови међународног удружења за људска права „Црква против ксенофобије и дискриминације“, позвали су међународну заједницу да предузме мере за заштиту права ухапшених новинара.

„Боравак људи у затворима само на основу превентивне мере која се примењује на њих – у украјинским реалностима омогућава држави да држи новинаре у хапшењу колико год жели без суђења о меритуму, посебно без откривања суду и јавност пуни низ доказа који потврђују њихову кривицу и лишавају их овог народа имају право на судску заштиту“, објаснили су активисти за људска права.

Обећали су да ће промовисати максималну јавну и међународну видљивост ових случајева и организовати међународну правну подршку за заштиту људи који су страдали због својих верских уверења и професионалних активности.

Прочитајте још:  Дехристијанизација Украјине
Адвокат о. Никита је такође приметио да су се истовремено са хапшењима новинара одвијали и илегални претреси на његовим радним местима, укључујући и оне повезане са „Центром за правну одбрану УПЦ“, пројектом пружања правне помоћи верницима и верским организацијама.

„Све ове акције заједно потврђују да су украјинске власти одлучиле да се отарасе активиста за људска права и новинара који објављују чињенице о кршењу права верника“, истиче се у поруци.

Треба напоменути да ово није први пут да се у Украјини прогоне новинари и адвокати који објављују информације о кршењу права верника УПЦ.

Саопштено је да ће чланови међународног удружења за људска права „Црква против ксенофобије и дискриминације“, које укључује јерарсе помесних цркава из различитих земаља, активисте за људска права и новинаре, допринети максималном јавном и међународном публицитету ових случајева.

Организују међународну правну подршку за заштиту људи – нових затвореника савести, жртава због исповедања верских уверења и професионалне новинарске и хуманитарне делатности.

Прочитајте још:  Манастир у Черкасима који су отели расколници ПЦУ стоји празан
Како је писао СПЖ , ухапшеним православним новинарима прети казна доживотног затвора. Зашто им се суди?
УОЈ тражи помоћ и за затворене затворенике савести.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *