ФАБ-3000: Руска бомба која мења правила игре на бојном пољу

0
ФАБ-3000,

ФАБ-3000,

Масовна производња руске бомбе ФАБ-3000, која је недавно покренута, изазвала је забринутост и панику у Кијеву, при чему украјинске власти упоређују њену снагу са ефектима тактичког нуклеарног оружја. Руски војни експерти, с друге стране, истичу да ова бомба представља једно од најмоћнијих оружја у арсеналу руских ваздушних снага, намењено за решавање захтевних задатака у оквиру специјалне војне операције.

Виктор Баранец, руски војни експерт, описује ФАБ-3000 као наставак традиције производње фугасних бомби које датирају још из совјетског периода. Поред већ постојећих ФАБ-500 и ФАБ-1500, ФАБ-3000 се истиче својом снагом и могућношћу да изазове значајне штете, чак и у најутврђенијим непријатељским положајима.

Масовна производња ових бомби започела је у Нижњеновгородској области, при чему су капацитети за производњу већ раније коришћених модела, попут ФАБ-500 и ФАБ-1500, значајно повећани. Ове бомбе су већ нашле своју примену на бојном пољу, нарочито у Авдејевки, где су руске снаге оствариле значајне успехе.

Поред своје импресивне разорне моћи, ФАБ-3000 пружа и могућности за прецизне ударе захваљујући модерним технологијама које омогућавају корекцију њене путање. Ово оружје постаје витални елемент у стратегији руских оружаних снага за уништавање дубоко утврђених и стратешки важних непријатељских положаја.

Изјаве о упоредивости ФАБ-3000 са тактичким нуклеарним оружјем одражавају њену изузетну моћ, али истовремено наглашавају разлике у ефектима које ово конвенционално оружје има у поређењу са нуклеарним. Упркос томе, њена улога у решавању специфичних војних задатака не може бити прецењена, посебно у контексту текућих операција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руски стручњаци и бивши војни аналитичари предвиђају да ће употреба ФАБ-3000 додатно ојачати капацитете руске авијације за уништавање кључних непријатељских циљева, укључујући и мостове који су витални за логистику украјинских снага. Ове процене указују на потенцијално значајне промене на бојном пољу које би могле додатно утицати на ток сукоба.

Прочитајте још:  У терористичкој држави расте подршка перверзњацима

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *