Откуд кокарда у српској војничкој традицији

0
кокарда

Реч кокарда у српском народу представља војну ознаку која се носи на капи. Кокарду су у Првом светском рату носили официри и подофицири. Кокарда се у оквиру Другог светског рата односи на ознаке које су носили припадници Равногорског покрета под вођством Драгољуба Михаиловића, односно четници. У том случају, реч је о грешци јер је кокарда искључиво кружног облика и зато би друге ознаке требало називати амблемима.

Кокарда се по дефиницији носи на капуту или капи. Она означава припадност неком покрету, сталежу, војсци или спортској организацији. Реч кокарда је француског порекла. Најпознатија је тробојна кокарда из времена Француске револуције, у бојама француске заставе.

Кокарда је у Србији стигла у време блиске сарадње са Француском током 19. века, када је млада држава успостављала редовну војску.

Срспка кокарда је такође у бојама националне заставе. Састоји се од металне подлоге на коју је нанет емајл у плавој, црвеној и белој боји. У време Краљевине Југославије распоред боја био је у складу са заставом те државе. Једино што се кроз време разликује је монограм владара или ознака службе. Полиција је у центру кокарде имала двоглавог орла из државног грба, железница је имала точак са крилима, трговачка морнарица укрштена весла…

Никола Савичевић, колекционар

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *