Да ли данашње помрачење сунца најављује велика дешавања на геополитичкој сцени или је то само још један природни феномен?

0
сунца

Помрачење сунца (EPA/MOMO VINALS)

Помрачење Сунца је фасцинантан астрономски догађај који се дешава када се Месец постави између Сунца и Земље, блокирајући сунчеву светлост и бацајући своју сенку на Земљу. Ово може бити потпуно или делимично, зависно од релативних позиција Сунца, Месеца и Земље.

 

Потпуна помрачења Сунца су ретка и могу се видети само са одређених локација на Земљи, које улазе у путању месечеве умбре. Делимична помрачења, где само део Сунца бива заклоњен, видљива су са много ширег подручја. Помрачења се унапред прецизно предвиђају користећи сложене астрономске моделе и прорачуне.

 

Важно је нагласити да директно гледање у Сунце током помрачења (или у било које друго време) без одговарајуће заштите може трајно оштетити вид. Специјалне наочаре за гледање помрачења или методе индиректног посматрања, као што су пинхоле камере, препоручују се за безбедно уживање у овом догађају.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Теорије завере

Помрачења Сунца кроз историју су често била предмет фасцинације, страха и неразумевања. Неки од најчешћих митова и теорија завере укључују:

Утицај на здравље и понашање – Постоје веровања да помрачење Сунца може негативно утицати на људско здравље и понашање, иако за то нема научних доказа.

Предсказања и пророчанства – Неке културе и групе виде помрачења као предзнаке значајних догађаја или промена, често повезаних са катастрофама или великим историјским променама.

Утицај на гравитацију – Постоје погрешне претпоставке да помрачење може изазвати промене у гравитацији које могу утицати на људске биће. Иако гравитационе силе делују између Земље, Месеца и Сунца, ове промене су превише мале да би имале опипљив утицај.

Прочитајте још:  Суровост вештачке интелигенције: Робот у Москви поломио дечаку прст јер је играо шах пребрзо

Упркос овим заводљивим причама, научна истраживања и докази континуирано демантују теорије завере и потврђују природне и предвидљиве узроке помрачења Сунца.

Помрачење Сунца је, дакле, прилика за научно истраживање и едукацију, као и за дивљење једном од најлепших природних догађаја.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *