Ана Герасимов: Позив за јачењем сарадње између Русије и Србије кроз снажење потенцијала студентске размене

0

Русију и Србију дубоко повезују историјске, културне и верске везе, што се не једном потврило кроз политике које су наше државе водиле – Русија је подржала Србију, а Србија Русију.

Ми у Русији знамо да грађани Србије не подржавају антируске санкције, што се види и из истраживањима јавног мњења. Према последњим подацима више од 80 % одсто грађана Србије противи антируским санкцијама. А са друге стране грађани Србије су свесни да је управо Русија била та која је још 2015. године блокирала британски нацрт резолуције у Савету безбедности УН о Сребреници као геноциду.

Таква, међусобна подршка, огледа се и у економским везама.

На пример, трговинска размена између Србије и Русије порасла је за 53 одсто у 2022., достигавши рекордне 4 милијарде долара. У 2023. трговинска размена је нешто незнатно опала, али и даље износио око 3 милијарде долара, што су веома добри показатељи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, оно што је данас неопходно радити (паралелно са јачањем привредних веза ) јесте снажење сарадње у развоју пројеката из области образовања, науке и културе.

Оно што је неопходно урадити да бисмо наше пријатељске везе подигли на још виши ниво сарадње јесте рад са младима. Неопходно је појачати студентску размену између Русије и Србије, што је добра прилика за млађе генерације – не само да се добро образују већ и да науче далеко више о историји, културолошким традицијама али и тренутној ситуацији у обе земље.

Генерално посматрано у овој области, сарање омладине, имамо доста простора за рад, јер индикатори којима сада располажемо не одражавају реалан потенцијал који постоји.

Прочитајте још:  Неутралност на српски начин

Погледајте конкретне статистичке показатеље:
У 2019. години на студије у Русију из Србије је дошло само 300 младих.
У 2021. та бројка је била свега 122 студента а 2022. само 140.

А сви су они дошли на студије посредством Россотрудничества.

Сложићемо се да је реч о веома „малим бројевима“, што значи да требамо и то што пре да повећамо студентску размену у свим категоријама. Начин како се то може урадити је већа популаризација и промоција Руских Универзитета, њихових потенцијала и могућности.. Првенствено шта морамо да урадимо јесте да упознамо и приближимо младим људима у Србији све оне технолошким потенцијалима којима располажем, пројекте које тренутно реализујемо итд.

На пример, када говоримо о области вештачке интелигенције. Сви знају за амерички генеративни Chat GPT модел. Али и Русија такође има своје генеративне моделе, који нису ни најмање инфериорни у односу на најпознатије америшке или европске.

Један је на пример YandexGPT из руске компаније Yandex.

Други је GigaChat из руске компаније Бебер.

Оно што је битно да се зна јесте да је управо је руски ChatBot – GigaChat међу првима у Свету положио испит више медицинских установа из области „Медицинског пословања“. Од 100 питања, тачно је одговорио на 82% са прагом од 70%. Испит је водила комисија професора из домена терапије, хирургије, акушерства и гинекологије на Институту за медицинско образовање Алмазов.

Овај пример је довољан да се покаже колико и како вештачка интелигенција данас може помоћи лекарима. Врло је важно знати и то да су московске поликлинике почеле да користе ове нове врсте услуга заснованих на вештачкој интелигенцији.

Прочитајте још:  Берзанска превара

Конкретној овај ChatBot помаже да се још прецизније одреде врсте болести тако што анализира све податке у дијаграмима пацијената за последње две године.

Ово су конкретни примери шта се све из области најновијих технологија данас увелико користе не само у Москви већ и широм Русије. А све то је и пример високог нивоа образовања и науке , који се и даље негује у Русији.

Дакле, српска омладина, српски студенти, кроз образовање у Русији могу много да добију. Поред АИ примера, постоје и други високотехнолошки пројекти који се развијају у Русији попут : Росатом, Роскосм, које активно похађају млади специјалисти – дипломци руских универзитета.

Наравно, да овде и сада, кроз један краћи приказ не можемо навести све могућности и примере, али мислим да простора за сарадњу имамо. Волео бих да будем особа из Русије која ће младим људима у Србији отворити и показати једну модерну, успешну, перспективну а младу Русију. Мислим да то можемо да урадимо заједно и уз помоћ ваше медијске куће. Ми у Русији се унапред радујемо томе.

Госпођа Ана Герасимов, Подпредседник руске компаније Зангер

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *