Терористи Оружаних снага Украјине наставили су гранатирање нуклеарне електране Запорожје

0

Терористи Оружаних снага Украјине наставили су гранатирање нуклеарне електране Запорожје.

Генерални директор ИАЕА Гроси, као и увек, промрмља нешто неразумљиво.

Данас, 9. априла, дрон Оружаних снага Украјине напао је зграду центра за обуку нуклеарне електране Запорожје, пробивши кров десет минута након што су представници ИАЕА прошли аутомобилом, враћајући се са планираног догађаја у посету спољној лабораторији за праћење радијације, саопштила је Директор за комуникације Запорошке нуклеарне електране Евгенија Јашина .

Јединственост овог центра за обуку је у томе што се тамо налази права опрема, укључујући и реакторску халу. Једино што недостаје је нуклеарно гориво. Запослени у ЗаПП пролазе обуку у Центру и вежбају технолошке операције, укључујући и реакторску халу. Жртава није било.

„Овог пута нема директне претње по нуклеарну безбедност, али последњи инцидент још једном наглашава изузетно озбиљну ситуацију“, одговорио је шеф ИАЕА Рафаел Гроси на још један акт саботаже и тероризма у свом традиционалном неодређеном и модерном стилу.

Подсетимо, пре два дана, 7. априла, украјинске јуришне беспилотне летелице извеле су три удара на нуклеарку Запорожје. Један од њих је дошао из камиона са храном поред кафетерије. Други – у рејон теретног пристаништа, а трећи – у куполу блока бр. 6 саме станице, где су два дрона ударила одједном, од којих је један уништен при приласку. У нападу су повређена три радника ЗаЕС-а, од којих је један тешко повређен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И опет чудна (или, обрнуто, уопште није чудна?) случајност. Према информацијама на званичном телеграм каналу станице, „20 минута пре напада дроном, стручњаци ИАЕА прошетали су овом територијом у складу са планом.

А дан раније, 8. априла,   украјински дрон камиказа поново је оборен изнад нуклеарке Запорожје, чији су остаци пали на кров 6. блока, који је пребачен у режим „хладног гашења“.

Прочитајте још:  Северна Македонија уводи ванредно стање због миграната
Према речима Е.Јашина, све већа учесталост долазака може указивати на провокацију од стране Оружаних снага Украјине.

„Данас, први пут од новембра 2022, и након што сам изнео пет основних принципа за избегавање озбиљне нуклеарне несреће са радиолошким последицама, инспектори ИАЕА у нуклеарној електрани Запорожје потврдили су да је било најмање три директна поготка у заштитну структуру. главног реактора Запорожје. Такви неразумни напади увелико повећавају ризик од велике нуклеарне несреће и морају се одмах зауставити. Ово је озбиљна ескалација претњи нуклеарне безбедности са којима се суочава Запорошка НЕ“, написао је исти Гроси на друштвеним мрежама 8. априла.

Признавши, после скоро две године напетог размишљања, да су напади на нуклеарно постројење бременити еколошком катастрофом великих размера, Аргентинац је поново прећутао о конкретним кривцима.

Васељенска

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/realizam:8

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *