“ХУМАНИ” ЗАПАД: Караџић и Младић без одговарајуће лекарске неге, стање погоршано због лобирања за резолуцију у Сребреници!

0

“ХУМАНИ” ЗАПАД: Караџић и Младић без одговарајуће лекарске неге, стање погоршано због лобирања за резолуцију у Сребреници!

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић /78/ и генерал Ратко Младић /79/, које је Хашки трибунал осудио на доживотне казне затвора, у тешком су здравственом стању, а љекари у казаматима гдје робијају не чине довољно да им помогну, рекли су њихови адвокати.
Прочитајте још:  Атина прети блокадом европског пута, Тирана узвраћа
Караџићев адвокат Горан Петронијевић је рекао да је сумњиво што затворска управа одбија да пребаци Караџића у болницу и такав немар повезује са најавом доношења резолуције о Сребреници у УН.

Према његовим ријечима, можда би неким круговима, који се баве лобирањем око резолуције о Сребреници, сада одговарало када би се нешто догодило Караџићу, јер би онда могли да спинују те догађаје.

– Дошао сам до закључка да Енглеска, након што је прва покушала да провуче резолуцију /о Сребреници/ кроз Савјет безбједности УН, сада то покушава да излобира преко Њемачке и Руанде. Резолуција није обавезујућа, али може да има врло озбиљне посљедице – указао је Петронијевић.

Петронијевић је за Политику подсјетио да је Караџић прошлог петка био у озбиљној здравственој кризи са јаким боловима, да има проблеме са простатом и дијабетесом, а ускраћује му се помоћ која му је потребна.

– Његова породица је под америчким санкцијама, због којих не може да га посети, а једини ко је успео да дође до њега је свештеник. Свакодневно обавештавамо о томе судски механизам и не знам да ли они имају комуникацију за затвором `Вајт` – рекао је Петронијевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је напоменуо да је Хашки трибунал био у обавези да осуђеника смјести у државу која је потписала споразум са том институцијом, а у случају Караџића требало је да буде смјештен у затвор државе најближе мјесту претходног пребивалишта, као што су Словенија, Грчка или Мађарска.

Такође, навео је да Караџић свакодневно добија два оброка, а као дијабетичар мора да поједе неколико залогаја прије терапије и ту храну покушава да подијели на дијелове, али му у затвору одузимају све што не поједе одмах. Петронијевић је напоменуо и да нико није могао да утврди ни да ли је Слободан Милошевић умро природном смрћу или комбинацијом одређених лијекова, у шта је, како је рекао, сигуран.

Подсјетио је да је у затвору у Енглеској својевремено озбиљно био повријеђен генерал Војске Републике Српске Радислав Крстић, који је први осуђен за наводни геноцид у Сребреници, а напала су га тројица муслимана и једва је преживио.

Прочитајте још:  Владимир Димитријевић: Када нам је то Русија помогла?
Младићев адвокат Бранко Лукић је рекао да је генерал Младић толико лоше да не зна ни шта му се дешава.

 Он је тежак срчани болесник. Љекари у Хагу добили су прецизне инструкције од наших стручњака шта сме да се даје Младићу, али раде управо супротно – рекао је Лукић.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *