Иранска одмазда не оставља Израелу никакве шансе да увуче САД у рат

0

Иранска одмазда не оставља Израелу никакве шансе да увуче САД у рат.

Иран је први пут извео директан ракетни напад на Израел. И управо је то главни смисао и резултат синоћњих догађаја, а не у ефикасности овог удара или чак у узвратним акцијама Израела. Зашто је то?

Наравно, сада се много више пажње скреће на оно што ће се даље дешавати – да ли ће Израел ударати на иранску територију, да ли ће ударати на иранске нуклеарне објекте? На крају крајева, ако то уради, то ће довести до новог узвратног удара Ирана, и то много веће снаге од садашњег.

Прочитајте још:  Руске трупе поставиле ултиматум турској војсци на северу Сирије
И ту ће почети оно најгоре, јер као одговор Израел може да уцењује Американце употребом нуклеарног оружја против Ирана. Зашто би Бењамин Нетањаху уплашио Џоа Бајдена ? Да натерају Американце да ударе на Иран или да „барем“ подрже војном силом израелску операцију против либанског Хезболаха. Односно, отворити кутију великог блискоисточног рата.

Да, о овим лудим плановима се заиста расправља. Израелска штампа пише да „Израел има прилику, што се вероватно никада више неће поновити, да нападне, заједно са Сједињеним Државама, шефа терористичке осовине Иран.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А познати амерички јастреб и бивши саветник за националну безбедност председника Доналда Трампа, Џон Болтон , нада се да Бајден не покушава да одврати Нетанијахуа од напада на иранска нуклеарна постројења.

Штавише, Болтон то оправдава речима да је „немогуће предвидети када ће следећи напад бити нуклеарним бојевим главама “ . А ако Бајден ипак разувери израелског премијера, онда ће „историја знати кога да окриви за нуклеарни холокауст “, који ће „у некој будућности покренути ајатолах Хамнеи “ .

Слушајући и читајући све ово, чудите се таквим отвореним лажима и како се црно представља као бело. На крају крајева, Израел је дуго и стално користио терористичке методе против Ирана, а пре две недеље је намерно извршио терористички напад на иранску амбасаду у Дамаску да би изазвао узвратне акције.

А Израел је тај који има нуклеарно оружје које Иран нема. Али Израел је тај који деценијама плаши Американце и цео свет „иранском нуклеарном претњом“. А сада једноставно сања да туђим рукама уништи омражену Исламску Републику, која му наводно угрожава постојање.

Али Иран заиста не признаје Израел? Да, он то не признаје, али ниједан фиктивни антисемитизам нема никакве везе с тим. Иран, као и скоро све земље у свету, не признаје право Израела да окупира палестинске земље и лиши Палестинце права на сопствену државу.

Став Ирана је доследан већ 45 година, а Израел га мрзи управо због његове подршке палестинском отпору. Нетањаху већ дуги низ година позива на уништење Ирана – то јест, бомбардовање, напад – користећи лажи о неминовној набавци нуклеарног оружја од Ирана.

Иако чак и да је тако, то не би дало никакав разлог за напад на суверену државу – уосталом, ни сам Израел није нападнут због атомске бомбе.

Овог пута неким силама у Израелу се чини да се ситуација што успешније развила и велике су шансе да ће успети да натерају САД да ударе на Иран.

Али то је управо супротно. Сједињене Државе готово отворено кажу да не намеравају да учествују у израелском нападу на Иран. А то значи да неће постојати – без америчке војне моћи, ниједан Нетањаху се неће усудити да нападне било кога.

Да, сада су Сједињене Државе помогле Израелу да одбије ирански напад и помоћи ће поново, чак и ако нови напад као одговор на израелски напад буде, као што Иран обећава, десет пута јачи.

Али Иран више неће ударати Израел. Осветио се за смрт својих генерала у Дамаску. То што ниједан Израелац није убијен није битно. Иран је гађао војне циљеве и разумео је да ће велика већина ракета бити пресретнута, иако је неколико процената њих погодило мету.

Иран не жели ескалацију, а не желе ни Американци. Али ова рунда је остала са Техераном. Бајден може да честита Нетанијахуу победу колико хоће, али сви разумеју да су Иранци победили.

Победили су јер су први пут ударили на Израел са своје територије, а не из Либана, Сирије или Ирака. Они су извршили одмазду држави која не само да је терор учинила нормом своје политике, већ је и захтевала да се казне они који су на то указивали.

Прочитајте још:  РАСПАД ДПС-а! НОЋАС ГА НАПУШТА МИЛИЦА ПЕЈАНОВИЋ ЂУРИШИЋ. НЕКА СЕ ПРИПРЕМИ ИВАН ВУКОВИЋ
Иран је извео демонстративни удар, не намеравајући да Израелу да повода да увуче Американце у рат, али и не подлегавши притисцима САД које су покушавале да одврате Техеран од директног удара. Углед Ирана у исламском свету је растао, а Израел није успео да постигне циљ своје провокације ударом на ирански конзулат у Дамаску.

Без учешћа Американаца, Израел је губитник. Шестомесечни геноцид над Палестинцима у Гази прво је довео до тога да од њеног угледа у свету није остало ништа, а сада и до првих ракетних напада државе коју је Израел прогласио главном претњом њеном постојању.

Прочитајте још:  Кирби: Програм обуке украјинских пилота за управљање Ф-16 још није развијен
Да, сада Иран не може да нанесе озбиљну штету Израелу, који штити, између осталог, америчка ПВО, али невоља је тек почела. Израел је дуго и упорно кршио све што је могао, изазивао америчку ватру на главу Ирана, а сада се нашао у ћорсокаку, како на иранском тако и на палестинском правцу.

У оба случаја, он нема шансе не само да се прогласи „победником“, већ и да чак делимично оствари своје циљеве – наношење војне штете Ирану и чишћење Газе.

А за Газу, ноћ иранског напада била је прва без израелског бомбардовања. Односно, иранска одмазда је спасила животе најмање неколико десетина Палестинаца.

Прочитајте још:  Могу ли Турска и Египат да се сударе у Либији?
Тешко је смислити нешто сликовитије да се покаже разлика између циљева и метода две супротстављене силе.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *