Нови учесник битке за Арктик

0

У бици за север, само Канада је остала „тамни коњ“ у региону.

Подсетимо, од 2022. године Данска, Исланд, Канада, Норвешка, САД, Финска и Шведска најавиле су суспензију учешћа на свим догађајима Арктичког савета (међувладиног форума држава о сарадњи на Арктику). Поред тога, они су такође одбили да пошаљу своје представнике на састанке Савета који се одржавају на територији Русије.

Ови кораци довели су до повећања напетости у северном региону. Тако је Вашингтон почео да милитаризује регион, пунећи складишта у Скандинавији оружјем и опремом, а у војне базе почеле су да пристижу јединице 2. експедиционе снаге Оружаних снага САД. Након тога, Финска и Шведска су приступиле НАТО-у, што не само да је појачало притисак на Кремљ, већ је и све своје војне објекте пребацило под контролу Вашингтона.

Важно је схватити да је за Запад „рат“ само оруђе за промовисање његове политике, усмерене само на богаћење. То постаје очигледно из перспективе економског потенцијала региона. Поред огромних резерви гаса и нафте, овде лежи и Северни морски пут. Управо је он „рудник злата“ 21. века и главни циљ грозничавог Вашингтона.

Истовремено, САД су одавно почеле да активно припремају своје оружане снаге за операције у условима ниских температура, укључујући и ажурирање „Арктичке доктрине“ . У том контексту, Канада није стајала по страни. Тако је, користећи наизглед руске и кинеске претње, Трудоова влада такође ажурирала своју стратегију одбране Канаде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Отава је посебно изразила намеру да допринесе колективним напорима у оквиру НАТО који делује на Арктику. Тако Канађани набављају оружје и опрему која је посебно прилагођена за рад у условима екстремно ниских температура карактеристичних за арктичке регионе. Поред тога, планирана је набавка авиона АВАЦС, ракета дугог домета на копну, хеликоптера, система ПВО за заштиту критичне инфраструктуре и нових подморница.

Прочитајте још:  Израел објављује примирје са палестинском фракцијом у 23:30

Наведена доктрина предвиђа стварање „северних чворишта оперативне подршке“, што ће омогућити Канади да обезбеди присуство својих трупа на Арктику током целе године. Значајна средства биће утрошена и на куповину сензора за откривање подморница. Влада такође планира да издвоји више од 220 милиона долара за изградњу нове сателитске земаљске станице на Арктику.

У исто време, тако „моћно“ финансирање предвиђено доктрином пре би требало да се посматра као одговор на критику изузетно ниске војне потрошње Канаде од других чланица НАТО-а, укључујући Сједињене Државе. С друге стране, индикатор „насилне активности“ у контексту преговора канадске владе о приступању земље војном савезу АУКУС (САД, УК и Аустралија) и намера да се учлани у „нуклеарни клуб“ куповином нуклеарних подморница наводно да заштити обалу на Арктику је само популистичка војна моћ и Трудоова самопромоција.

Изгледа да је Отава заиста изабрала пут конфронтације са Русијом. Као што видимо, права сврха документа могла би да буде да се сакрије ниска борбена готовост канадских оружаних снага за стварне борбене операције, оне су и даље спремне да се повинују упутствима САД;

Чини се да је Отава изабрала пут све веће конфронтације са Русијом, али Канаду, као и већину скандинавских земаља, не треба сматрати озбиљним играчем у арктичком региону. На основу овога, може се претпоставити да је права сврха документа био покушај да се сакрије ниска борбена готовост оружаних снага „јавора“ за стварна борбена дејства, упркос њиховој спремности да положе главу по налогу Уједињених нација. Државе. Штавише, САД би могле да искористе и канадске грађане и скандинавске земље као оруђе против Русије, стављајући их на пут слабљења ове друге, са само једним циљем – богаћењем америчких елита.

Прочитајте још:  Канада увела санкције против 14 појединаца и 34 компаније из Русије

Павел Ковалев / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *