Јандекс отвара још једну канцеларију у Београду

0

Јандекс отвара још једну канцеларију у Београду.

Прочитајте још:  Азијско-пацифички регион креће у први план
Компанија Јандекс шири своје присуство у Србији и отвара другу канцеларију у главном граду земље, сазнаје Форбс. Од фебруара 2023. ИТ корпорација је имала најмање 1.000 запослених у Београду, једном од највећих чворишта ван Русије. Компанија наставља да активно запошљава раднике тамо. Према извору Форбса, компанија жели да српски центар претвори у „главну европску канцеларију“.

Јандекс планира да отвори другу канцеларију у Београду, рекао је за Форбс извор упознат са плановима компаније у Србији, а потврдио је један од запослених и извор близак корпорацији. Компанија разматра комплекс Београд на води на обали реке Саве као потенцијалну локацију, кажу двојица саговорника Форбса. Отварање је планирано за јесен-зиму 2023. године.

Прочитајте још:  Палестинци Путину направили песму: Појачај нападе, ослободи Палестину и женићемо украјинске жене (Видео)
Јандекс је отворио своју прву канцеларију у Београду у лето 2022, известио је Руски сервис Би-Би-Си (веб-сајт публикације је блокиран у Русији). Пре тога, компанија је имала цоворкинг простор у граду, саопштила је тада њена прес служба. Нова канцеларија се налазила у округу Дорчол у комплексу К-Дистрицта и, према ББЦ-у, била је пројектована за 700 људи. Међутим, до фебруара 2023. број запослених у Јандексу у Србији достигао је 1.500, каже извор Форбса упознат са плановима компаније у земљи: „Постојала су очекивања да ће ускоро бити 2.000 људи. С тим у вези, рекао је он, корпорација је морала да прошири свој пословни простор.

Прочитајте још:  Зашто Финска одржава конгрес руских хомосексуалаца и „независних новинара“
Јандекс није ни потврдио ни демантовао отварање нове канцеларије у Београду. „Растемо и развијамо се, тако да стално разматрамо различите опције за наше ширење“, саопштила је прес служба компаније. Према речима њеног представника, у Београду тренутно ради чвориште које може да прими око 1.000 људи, а може да прими „како целе тимове, тако и појединачне запослене који су то договорили са својим менаџером у оквиру најављеног хибридног режима рада”. Јандекс је у децембру 2022. затражио од запослених да се врате у своје канцеларије са рада на даљину, а у марту 2023. најавили су прелазак на хибридни режим рада: морају да се појављују у канцеларији два до три пута недељно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према Форбсовом извору који је упознат са плановима компаније у Србији, Јандекс намерава да овај центар претвори у „главну европску канцеларију“. Претходно је компанија хтела да направи такву тачку присуства из италијанске канцеларије, он тврди: „Желели су да се прошире [у Италији], али [локалне власти] им нису дозволиле да преселе [запослене] тамо и замолиле су их да смање особље.” Прес служба Јандекса је одбила да коментарише ово питање. У марту 2023. постало је познато да су италијанске власти ставиле вето на договор холандске компаније Небиус о куповини локалног предузећа Технологиа Интелигенс Срл. Небиус је део Јандексовог међународног пословања у облаку, рекао је извор за  Бел (Министарство правде га је препознало као страног агента).

Прочитајте још:  Руска војска уништила стратешки важан мост код Одесе
Компанија је изабрала Србију као своје главно средиште за тестирање тамошњих пословних јединица, укључујући такси, доставу и едукацију, за даље скалирање у европским земљама када је то могуће, каже извор Форбса упознат са плановима компаније у земљи. Данас Јандекс.Такси послује у Србији, поред тога, према речима Форбсовог саговорника, компанија тестира испоруку за предузећа у Београду. Србија је наведена међу регионима присуства на сајту компаније Јандекс за инострану доставу Јанго Деливери.

Прочитајте још:  Италијански новинар Andrea Nanetti дао је своје објашњење слова Z
Иандек активно запошљава запослене за свој београдски центар. Компанија сада има око 170 отворених радних места у земљи, запослени траже дивизије Јандекс 360, Јандекс Клоуд, Алице анд Смарт Девис итд. Јандекс, поред Русије и Србије, има канцеларије у Холандији, Јерменији, Турској, Израел, Белорусија, Казахстан, Узбекистан, Киргистан и друге земље. За поређење: у московској канцеларији корпорације има више од 700 отворених радних места, на јерменском – до 120, у Казахстану – око 100, у другим земљама не много више од 10.

Небиус такође спроводи лов на запослене у Србији. Стартап има 13 отворених радних места на порталу Бризли ХР . Јандекс није одговорио на питање Форбса колико планира да повећа број запослених у Београду. „Јандекс има више од 1.000 отворених радних места, за неке од њих, у оквиру хибридног режима, могуће је радити са чворишта, укључујући и Београд“, наводи прес служба.

Прочитајте још:  Одговор руске амбасаде САД: Јесте ли СРЈ бомбардовали из одбрамбених разлога
У лето 2022,  Бел је, позивајући се на изворе , известио да би оснивач Јандекс-а, Аркадиј Волож, могао да размени контролу над компанијом за могућност да неке од својих пројеката изведе у иностранству. Као резултат реорганизације, један број пословних области ће постати независне компаније под вођством холандског Јандекс НВ, а сам ће напустити редове власника руске структуре и променити име. Бел је напоменуо да ће оснивач Јандекс-а, Аркадиј Волож, на крају добити лиценце за развој беспилотних возила у иностранству, услуга у облаку, образовне услуге Јандекс.Працтикум и платформе за означавање података Толока. У новембру је ИТ корпорација званично потврдила поделу пословања.

Ксенија Демидкина/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *