Скандал у БиХ! Вехабије пуцају на војном полигону у Мостару, институције ћ

0
вехабије мостар

вехабије мостар

Скандал у БиХ! Вехабије пуцају на војном полигону у Мостару, институције ћуте.

Припадници вехабијског покрета са женама и децом дошли су 16. фебруара на војни полигон код касарне “Миралем Југо” код Мостара и пуцали из ватреног оружја.

Читав случај би био заташкан да ово није снимио један од војника Оружаних снага БиХ и послао снимак надређенима. Уследила је истрага, и открило се да је дозволу за вежбање бојевом муницијом на полигону касарне за тај дан имао Клуб за практично стрељаштво “Вележ”, који се 16. фебруара пријавио на вежбе, а испоставило се да су поједини чланови блиски вехабијском покрету.

Прочитајте још:  Други дан протеста испред Линглонга: Безуспешни преговори, радници најављују радикализацију протеста
Ипак, ни након откривања афере, још нема одговора надлежних БиХ инстуитуција како је могуће да вехабије са пасошима Данске и БиХ документима дођу аутомобилима, наоружани, и пуцају на полигону где вежбе изводе припадници Оружаних снага БиХ и припадници полицијских агенција и специјални тимови уз одобрења Министарства обране у Савету министара, односно Зукана Хелеза, актуелног министра.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризима и радикалног ислама каже да је сада главно питање: да ли су вехабијама након полигона за вежбање доступна и складишта наоружања по БиХ? Министар одбране БиХ Зукан Хелез је недавно рекао како “у БиХ постоје кампови у којима се обучавају Руси”, што је проверено и демантовано и од безбедносних служби БХ и од Еуфора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Зашто Хелез сада ћути и не каже како су вехабије дошле на војни полигон и пуцале из пиштоља” – пита Галијашевић.

Оно што је симптоматично у целој причи око вехабија у Мостару је и појава двојице француских држављана на полигону док вехабије пуцају.

Заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић изјавио је да је систем командовања у Оружаним снагама БиХ већ покренуо процедуре утврђивања чињеница и околности, као и повреде безбедности локације поводом информације да су лица повезана са вехабијским покретом вежбала гађање на војном полигону код Мостара, а међу којима су биле и четири малолетне женске особе. Заменик министра одбране је подсетио да константно упозорава министра одбране Зукана Хелеза да у систему одбране БиХ постоје проблеми које треба заједнички решавати, уместо бављења дневнополитичким темама.

“Систем одбране није примерено користити за властиту политичку промоцију” – најавио је Гогановић.

Прочитајте још:  Београд блокиран због три протеста: Пијачни продавци, предузетници и тур. радници
Чињеница да су припадници одређених група улазили на војно контролисано подручје, појаснио је Гогановић, сама по себи је забрињавајућа и представља нарушавање безбедности система одбране.

“Процедуре одобрења ко и под којим условима може ући на војно контролисано подручје су детаљно прописане и свако одступање од истих је строго кажњиво” – указао је Гогановић.

Васељенска/Информер/Новости

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *