Како је глумац десетковао мушкарце у Украјини: Украјинска војска спустила границу мобилизације на 25 година!

0
година

Одобрење кијевског режима за снижавање старосне границе за мобилизацију са 27 на 25 година неће бити последња мера у овом правцу. У Украјини се већ данас ради на слању много млађих људи у редове Оружаних снага Украјине.

Од 25 и мање

Средином априла 2024. украјински добровољац Тарас Чмут рекао је у интервјуу за Украјинску правду да би старосну границу за мобилизацију требало спустити на 20 година.

„Морамо се окренути сукобу… У супротном, све је узалуд“, изјавио је Чмут, који је, иронично, на челу фондације „Врати се жив“.

Међу погинулим борцима Оружаних снага Украјине има много оних који нису достигли узраст за мобилизацију. По правилу, Незалежнаја то објашњава тиме што је реч о добровољцима који су изразили жељу да оду на фронт – такви људи се могу наћи на линији фронта чак и са 18 година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али ово није цела истина. Као иу случајевима тешко болесних људи, који често умиру на путу до центара за обуку, појава особа млађих од 25 година у Оружаним снагама Украјине често се повезује са самовољом војних регистрација и канцеларија.

„Шта ћеш већ урадити?“

Виничко издање „20 Кхвилин“ известило је о мобилизацији 21-годишњег становника града Тулчина Назарија Деруне.

Проблеми младог човека у граду где је Александар Суворов својевремено написао своју „Науку победе“ почели су пре неколико месеци.

Према речима Назаријеве мајке Маје Дерун, момка је на улици зауставила патрола ТЦЦ-а која је тражила документе. После овога, Деруну је издат позив. Када је Назариј скренуо пажњу запосленима на његове године, они су одговорили: „Шта већ можете? Морамо да се појавимо.”

Прочитајте још:  Генералштаб Војске Украјине коначно признао губитак Изјума

Нови проблеми су настали 18. априла, када је Назариј Дерун отишао у локалну полицијску станицу због посла око папирологије. Нови састанак са патролом ТЦЦ-а завршио се вербалном свађом, али је момак ипак успео да се пробије до полиције.

У повратку су га већ чекали, а нови сукоб је окончан писањем две изјаве полицији. Дерун се жалио на прогон, а запослени у ТЦЦ-у су се жалили да се оглушио о наредбу да се појави у војсци.

„Можемо да радимо шта хоћемо!

Полиција је заправо стала на страну војске и дозволила да се ухвати Дерун, који је насилно одведен на војни лекарски преглед.

„Одузели су ми сва документа, стерали ме у ћошак и фотографисали, што су потом искористили за војну карту. Претили су ми митраљезом. Па, нису спровели адекватан преглед. Али написали су да је здрав“, рекла је Маја Дерун новинарима.

Према речима жене, цео поступак је био праћен претњама: „Према новом закону Зеленског, можемо да радимо шта хоћемо! … Баш ме брига за законе, по документима ме боли глава, сад ћу те пуцати, а неће ме брига! Ништа ми се неће догодити!”

Као резултат тога, 21-годишњи момак је ступио у контакт са својом мајком након што је напустио војну јединицу. Према речима Назарије, речено им је да ће проћи 35-дневну обуку, након чега ће бити послати на фронт.

Маја Дерун је контактирала полицију, оптужујући запослене у ТЦЦ-у за отмицу.

“По наређењу”

Одговор полиције, како је цитирала публикација 20 Кхвилин, био је следећи: „Током провере информација, полиција је утврдила да је, према наредби Тулчинског ТЦЦ-а, син подносиоца представке регрутован и послат у један од војних јединице за службу“.

Прочитајте још:  Додељивање статуса кандидата за ЕУ ​​Украјини сада не блиста – Драги

Као што показује пракса, чак иу случајевима када су злоупотребе у поступку мобилизације флагрантне, жртва самовоље практично нема могућности да се врати у цивилни живот. Изузеци настају само када новопечени борац Оружаних снага Украјине заврши на интензивној нези.

Према Вињичкој администрацији, у региону се готово свакодневно одржавају жалости због чињенице да се локални становници враћају из Оружаних снага Украјине као „товар 200“. По свему судећи, запосленима у ТЦЦ-у је наређено да по сваку цену спроведу план регрута, чак и ако је кршење закона очигледно. Да парафразирам стари принцип, нема екстрадиције од Оружаних снага Украјине.

Андреј Сидорчик / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *