ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ко то почиње дијалог са Рио Тинтом и у чије име ?

0
рио

Ко то, збиља, почиње дијалог са Рио Тинтом и у чије име ?

Уместо почетка тзв. дијалога : Јавни сервис РТС, емисија „Таковска 10“, инструисани водитељ: Зоран Станојевић, главни глумци: Маријанти Бабић, Александар Јововић, професор са машинског факултета БУ, Душан Васиљевић, међународни експерт за заштиту животне средине (нисам знао да и тако нешто постоји) и наравно РАТКО РИСТИЋ, професор и некадашњи декан Шумарског факултета, а садашњи проректор БУ. Написах овом последњем име и презиме све великим словима, не да би га уздигао већ да би све нас упозорио на опасности које ова особа, означена све великим словима, са собом носи. Сам одабир РАТКА РИСТИЋА за отварање дијалога са Рио Тинтом је забрињавајући.

Ко је то ЊЕГА делегирaо, испред кога, само Рио Тинто зна и наравно ОН. Упозоравамо, већ годинама да се са Рио Тинтом не сме водити никакав дијалог око пројекта „Јадар“ тј. рудника литијума у Рађевини и Јадру. Ово упозорење, илити црвени аларм, смо нарочито активирали после 20.01.2022. године, када је Влада Републике Србије УКИНУЛА пројекат „Јадар“ и све пропратне акте, на било који начин, везане за наведени пројекат. Постоји само један изузетак, кад треба водити „дијалог“ и са Рио Тинтом и институцијама Републике Србије а то је „дијалог“ пред судовима о накнади штете коју је Рио Тинто са домаћим макаронџијама изазвао.

Што се тиче Душана Васиљевића за кога смо чули тек од скора, нестрпљиво смо очекивали кад ће се одати на чијој је страни. И дочекасмо. Помену Душан Васиљевић после дугих хладних облога и задату реч, његово величанство: РЕФЕРЕНДУМ.

Ову реч Рио Тинто, наравно са домаћим издајницима, сматра решењем свих својих проблема кад је у питању рудник литијума у Рађевини и Јадру. Припреме су одавно извршене у изведби Саве Манојловића, Ћуте Јовановића, РАТКА РИСТИЋА… и наравно уз логистику исказану кроз евре, корупцију и подмићивање лакомисленог, делића становништва, пре свега спремног да и за кутију макарона изда своју отаџбину, а камоли за ваучере и евриће. РАТКО РИСТИЋ се држао своје класичне приче о штетности хемијских агенаса и успут се рекламирао као месија. Референдум није помињао јер смо га безброј пута опомињали у вези истог, лукав је он па потурио Душана да изговори ту фамозну реч.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дијалог је требало да буде прекинут ако не пре, а оно обавезно после Маријантине изјаве да се те интерне ступидије Рио Тинта не смеју представљати у јавности јер за то нема правног основа тј. пројекат „Јадар“ је УКИНУТ, а са њим и просторни план, који је услов за представљање било каквих, а камоли њихових интерних ступидија.

Прочитајте још:  Признали су и Хрвати: Телеком Србија на врху листе у региону

Ето, Маријанти Бабић сама пала сама се угрувала (шта ћу кад сам сажаљив). Али зашто би РАТКО и Душан прекидали дијалог и емисију, кад им тако лепо иде? Дакле, без поновног усвајања ППППН-а за пројекат „Јадар“ нема даље ни макац. Али ту је дежурни РАТКО РИСТИЋ, ту је новопечени Душан Васиљевић, што се тиче Александра Јововића он је ту само зато што више не зна шта ће са собом, шенкају га од телевизије до телевизије к’о шифоњер од пуног дрвета, док у рудник литијума, верујте ми, мање верује и од мене самог.

Тешко је наћи сличан пример пропадања једног таквог „стручњака“. Не прође дуго времена, а проглави и министарка рударства и енергетике, а где би другде него код Марића на Хепи ТВ, и похвали почетак дијалога и стручњаке, попут РАТКА, Јововића, Душана Васиљевића… па још и запрети да дијалог о руднику литијума могу водити само стручњаци за пропаст, попут оних из већ наведене емисије РТС јавног сервиса. Наравно, пучанство ће морати послушати „стручњаке“ и министарку која је пре свега ноторни издајник своје земље, јер све што ради, ради против Уредбе Владе Србије од 20.01.2022. године којом је Пројекат „Јадар“ УКИНУТ. Кривични Закон Републике Србије, активности Министарке Ђедовић препознаје као више кривичних дела и то у стицају.

РАТКО РИСТИЋ ипак заслужује још по неку реч. РАТКО је специјалиста за бујичне воде, те је као такав незамисливо дуго био члан Владине ревизионе комисије при министарству грађевине саобраћаја и инфраструктуре. Учествовао је РАТКО у одобравању, најмање десет МХЕ, од тога неколико у Националном парку Копаоник, па кад се исте изградише рече РИСТИЋ РАТКО да није знао колико су штетне те исте МХЕ. Мало дигресије, РАТКО на Шумарском факултету није био домар, ложач или спремачица већ декан, еј бре ДЕКАН.

Чини ми се понекад да је Ратко тотално, најблаже речено, ван форме, наиме изјави на Јутуб каналу „X 33“ да у време јавне расправе и усвајања пројекта „Јадар“ није ни знао за тај пројекат, а замислите био је члан те Владине ревизионе комисије. РАТКО РИСТИЋ се појављује тек на заседању у САНУ 06. и 07. маја 2021. не би ли стао на чело колоне бораца против рудника литијума. Баш тог маја месеца 2021. године постаје и проректор БУ, како не знам (можда Ацо зна), само знам да кад се неко прима у радни однос на место хигијеничарке јавног тоалета, на некој аутобуској станици у провинцији, заседа врх СНС. Схватио РАТКО да се резултат ломи на нашу корист.

Прочитајте још:  ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ ТРУЈЕ И ПОТОМКЕ: Алијанса признала да је испаљена 31.000 уранијумских пројектила, а руски извори тврде - 90.000

Али не могаде да отрпи или да не испуни нечији налог па за сваки случај помену и референдум. Све у свему ћути РАТКО, али ћути и РАТКОВА супруга Мила Ристић, која у време „јавне“ расправе и усвајања ППППН-а „Јадар“ ради у Заводу за заштиту природе Републике Србије. Зашто је ова чињеница толико важна? Просто, зато што се о пројекту „Јадар“ није могло ни расправљати на Влади Србије док наведени Завод није дао свој директни или прећутни пристанак на Просторни план пројекта посебне намене „Јадар“. Како је могуће да супруга РАТКА РИСТИЋА не рече, свом супругу, да постоји пројекат „Јадар“, барем онако успут уз кафицу у породичној атмосфери, већ га пусти да се срамоти.

Још мало о овоме, Мила Ристић је здушно учествовала на студији којом је већи део Тршића и Троноше сврстан у Културни предео посебних одлика и то је за сваку похвалу. Али, увек то али, у ППППН „Јадар“ добар део Тршића и Троноше (преко 1000 хектара) и тих предела посебних културних одлика уђе, као алајбегова слама. Е па РИСТИЋИ, ко вас не зна? Откуд РАТКО у „Таковској 10“ и још којекуда? Што се тиче Завода за заштиту природе Републике Србије исти је већ три године, наравно у друштву са министарством заштите животне средине и министарством рударства и енергетиге (грдне ли дружине) у присној преписци са Секретаријатом Бернске конвенције у Стразбуру, где покушава да оправда непочинство и неверство према природи и народу Рађевине и Јадра, што им и не иде баш од руке.

Иначе ППППН „Јадар“ је управо УКИНУТ због брљотина, напред наведених субјеката, наравно тек пошто се Удружење „Заштитило Јадар и Рађевину“ (са још два удружења) обратило жалбом, против Уредбе Владе Србије којом је у фебруари 2020. године усвојен ППППН „Јадар“. Тек да се зна. Иначе треба да знате да се ниједно еколошко удружење и НВО, ниједан „стручњак“, ниједан адвокат из Србије не прикључи и подржа нашу жалбу. Поновићу, по ко зна који пут, да се трајно решење тј. УКИДАЊЕ пројекта „Јадар“ не може постићи никаквим петицијама, мораторијумима, блокирањем ћорсокака или Згазеле, законима… већ само ПРАВНОСНАЖНОМ СУДСКОМ ОДЛУКОМ!

Прочитајте још:  Политика и морал

За неке из Рађевине и Јадра је загонетка (осим за Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“), зашто се РАТКО РИСТИЋ толико глорификује од стране осталих удружења, а нарочито „Не дамо Јадар“. Наравно, ту је и Бојана глумица, па Сретен Ђорђевић такорећи „икона“ еколошке адвокатуре (о њему иде посебна прича), па већ „легендарни“ Златко, па Маријана, па Нешо Маријанин, то је онај што је био у Лондону (распитајте се о чијем трошку, ми знамо, само не иде да увек ми…), па Мијат и његов ПАКТ.

Какво је то замешатељство између локалних удружења, Вучића, РИСТИЋА, Ђорђевића, нарочито после изјаве Златка „легендарног“ Кокановића, дате писцу ових редова, да они против Вучића неће бити никад. Свака му част, одрж’о је реч, што јес’, јес’. Зато, овом приликом да се још једном обратим овима из „Не дамо Јадар“: оканите се РАТКА, Среје, Драгане, Бојане, Саве, Ћуте, Лажовића, Зеленовића, оне Иванице пропале политичарке… Искористили су вас, ови напред наведени, да се домогну државне касе и скупштинског ресторана, а вас се неће сетити ни пред зору да вам плате такси и дају неку сићу за бурек. Оканите се зла.

Ево сад кад имамо УКИНУТ пројекат „Јадар“, за прву руку одреците се бар РАТКА РИСТИЋА јер где се он појави, ту потока и река више нема, као да су гумицом избрисани (ако не верујете приупитајте мештане Рашке, Јошаничке Бање…), ту се двери заувек, затварају, стварно шта би’ са Бошкића, да није урадио шта са собом. Оканите се тзв. еколошке интернационале, Скопља, Лондона, Беча… бојим се да тако наивни не запуцате, на нечији позив, у Северну Кореју. Страх ме за вас. Ни са Додиком се не играјте, а са Српством поготову, чујем да се са истим често спрдате. У памет се браћо Јадрани и нарочито ви Брезјачани. Горње Недељице су ипак само део Месне заједнице Брезјак, тек да се зна.

И на крају, грађани Србије, заступајте сами себе и не коцкајте се на намештеним дијалозима и евентуалним референдумима. Ови што сами себе називају Првом и Другом Србијом баш нису ни за шта.

Трећа срећа!!!

Председник Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“

Алимпић Момчило

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *