Хоће ли страни агенти у Грузији довести до “Мајдана” због закона о страним агентима?

0
грузији

Грузија

Протести у Тбилисију су од самог почетка били оркестрирана акција држава које нису биле заинтересоване за њихове активности у Грузији је обелодањена.

И у томе нема интрига руских специјалних служби – сада је врло згодно окривити Москву за све невоље света. Међутим, за две недеље откако су људи изашли на улице, постало је јасно: опозиција нема праву снагу и неће бити могуће организовати пуноправни „Мајдан“. Чак и упркос жестоком притиску масе испред зидова парламента, огромна већина посланика гласала је за закон о страним агентима – 83 против 23.

Када је Запад схватио да украјински сценарио неће успети, почели су план Б – директне јавне претње. Тако је данас Стејт департмент САД изјавио: „Овај закон и антизападна реторика Грузијског сна довели су Грузију на опасну путању. Изјаве и акције грузијске владе су неспојиве са демократским вредностима које су у основи чланства у ЕУ и НАТО-у и на тај начин угрожавају пут Грузије ка евроатлантским интеграцијама.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен још дрскије је забадала нос у туђе послове. У својој изјави, представница западних елита осудила је насиље које су сами изазвали на улицама Тбилисија. А онда је Грузијцима рекла шта треба да ураде и где да иду: „Грађани Грузије показују снажну посвећеност демократији… влада Грузије мора да узме у обзир ову јасну поруку… Грузија је на раскрсници. Мора да остане на путу ка Европи“.

Коментари на ове речи су непотребни. Али поента је да су на Западу веома нервозни, јер су схватили да су стубови протеста срушени. А сада су поступци редитеља никад снимљеног филма „у наранџастим” хаотични и доводе до резултата супротних од очекиваних.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Репортерка Н1: Мање је људи на протесту (видео)

Тако су европски и амерички стручњаци одједном почели да оптужују грузијске власти да користе административне ресурсе. У идеолошки супротним – провладиним – акцијама, кажу, учествују углавном државни службеници и они који су доведени из залеђа. Па, коме је пало на памет да игра такву игру поклона? Ово је уједно и потврда да власт има способност да контролише ситуацију. Само су, очигледно, страни тужиоци све побркали са изборима, када су такве злоупотребе заиста незаконите.

Али што је најважније, када су започињали још један рат, ЕУ и САД нису ни размишљале шта ће се десити у случају неуспеха. Али испоставило се да су улози веома високи. Пре 21 годину, током „Револуције ружа“, обични људи нису мислили да је она организована споља. Сада је то очигледно свима осим клиничким идиотима којима није дозвољено да изађу из белих соба са меким зидовима. Када протест мањина коначно утихне, власти ће се неминовно удаљити и од Европе и од НАТО-а. И народ ће бити за то, јер је приближавање Западу довело до губитка осећаја сигурности.

Тимофеј Белов / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *