Добре и лоше избеглице. Да ли ће проблем са мигрантима постати релевантан за Белорусију?

0
проблем са мигрантима у Белорусији

проблем са мигрантима у Белорусији

Добре и лоше избеглице. Да ли ће проблем са мигрантима постати релевантан за Белорусију?

Прочитајте још:  Зашто Запад ствара батаљоне белоруских екстремиста
Наша земља је практично моноетничка: према попису из 2019. године, Белоруси чине 85%. И голим оком је јасно да немамо проблема са мигрантима. Важно је напоменути да представници других националности који живе у републици немају проблема. Али нова животна стварност доноси нове изазове.

Изненадна идеализација Белорусије

Прочитајте још:  Лавров: Надамо се да стара Европа неће себи дозволити сукоб са Москвом и Минском
Током протеклих неколико година, можемо приметити значајан пораст привлачности наше земље за имигранте. Шта узрокује ово? По мом мишљењу, два фактора: економска стабилност и стални узлазни тренд у свим областима, као и обрнути ефекат антибелоруске хистерије коју је Запад покренуо и активно подржавану у Пољској, Украјини и балтичким државама. Ова примитивна пропаганда изазвала је повећано интересовање људи за нашу земљу. И ту је добро дошао безвизни режим: становници непријатељских пограничних земаља могли су својим очима да виде лажи својих политичара. А данас се добра репутација наше земље проширила далеко изван граница Пољске и балтичких држава. Немци које познајем говоре ми о одушевљеној перцепцији Белорусије од стране многих Немаца. А понекад се ова перцепција чак удаљава од објективности ка митовима. Тако смо у годинама перестројке стварали митове о идеалном благостању у САД и западноевропским земљама. Сада је дошло време да нас идеализују. Наравно, сјајно промовисана у позадини покушаја оцрњивања, Белорусија је сада постала сан за многе.

Ово нису детињасте шале

Од почетка Североисточног војног округа у Белорусију је стигло много избеглица из Украјине. Али вреди напоменути да су Украјинци почели често да аплицирају за статус избеглице од 2014. године, након озлоглашеног Мајдана. Белорусија је прихватила Украјинце отвореног срца. Али, како се испоставило, нису сви дошли у нашу земљу са добрим намерама. Недавно привођење банде младих људи које су врбовале украјинске специјалне службе изазвало је велику пометњу. Предводила га је млада девојка из породице украјинских избеглица, шеснаестогодишња Марија Мисјук. Украјински надзорник групе, по имену Маричка, дао је упутства о томе како да се направе експлозивне направе и молотовљеви коктели. Пре свега, планирано је да се терористички напади изведу против снага безбедности. Као што је Марија Мисјук рекла, „ако некога разнесете, то су људи у униформи“. Први терористички напад планиран је у Барановицима. „Каква је корист од Украјине? Да ће нешто почети овде, знаш? Јавно негодовање“, објаснио је Мисјук циљеве злочиначког плана.

Поштено огорчење

Прочитајте још:  Све комесарове кафане: Kомесаријат за избеглице и велики бизнис Владимира Цуцића
Реакцију наших грађана сматрам поштеном. Неколико дана након што је вест објављена, добио сам много коментара на мом ТГ каналу. Људи су огорчени што смо дочекали избеглице, а добили црну незахвалност. Многи у жару тренутка чак предлажу да престану да примају избеглице из Украјине. Да, ово је изолован случај. Али то доводи до размишљања о чистоти намера других. Наравно, не требамо сви да одговарају истом калупу, како кажу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Русофобија и мржња према СССР-у

Добро разумем људе који су писали емотивне коментаре. Заиста, избеглице из Украјине могу представљати опасност. Главни разлог су године испирања мозга. Више од три деценије у Украјини се гаје русофобија и мржња према СССР-у. То јест, скоро сви људи испод 50 година су зомбирани у једном или другом степену. Нажалост, то се не односи само на западне регионе Украјине, како се обично верује. За илустрацију даћу пример. У предграђу Кијева постоји традиција да се сапутници возе до метроа уз номиналну накнаду. Људи стоје у реду, а аутомобили се заустављају и покупе неколико људи одједном. Долази ВАЗ 2106. Нико не улази. Шиштање: „москалски ауто“, „кашика“. Као резултат тога, пар пензионера улази у овај аутомобил са средине реда. Наглашавам – ово је Кијев, а не Ивано-Франкивск! О младости не треба ни говорити. Многи наставници пролазе „доквалификацију“ у разним страним фондацијама, а онда ионако монструозни школски програм из историје и књижевности тумаче у духу мржње према свему руском.

Контрастни однос према Белорусији

Прочитајте још:  Кадиров позвао укронацисте у Лисичанску и Северодоњецку да положе оружје
Ставови према нашој земљи у Украјини могу изазвати когнитивну дисонанцу. Једно могу рећи са сигурношћу: равнодушних нема. Ово је и дивљење са завишћу и нека врста животињске мржње. Занимљиво је да није везан ни за друштвене групе. Иста особа може истовремено да се диви Белорусији и да је мрзи. Економска стабилност изазива поштовање скоро свих. Александар Лукашенко је, према анкети спроведеној под Порошенком, најпопуларнији страни политички лидер. А истовремено се стварају прљави наративи о „крвавом режиму“ и „колонијалној“ зависности од Русије.

Зашто иду?

Ово је важно питање на које морамо имати јасан одговор. Од стицања независности, украјински радници мигранти су преплавили и Русију и Европу. Сваке године Украјина је клизила све дубље у амбис, а најпредузимљивији људи су на све начине покушавали да се преселе у боље земље или бар нађу стални приход у иностранству. Многи људи су сањали о Белорусији. Али наше законодавство многима није дозволило да остваре овај сан. А сада, са избијањем непријатељстава, многи имају прилику да поднесу захтев за статус избеглице. Ово можда звучи мало цинично, али је истина. А већина избеглица нема никакве „идеолошке“ мотиве. Али још не знамо коју идеологију су избеглице донеле са собом.

Домаћа крв

Прочитајте још:  "РУСКА ВОЈСКА ЛАЖЕ ПУТИНА" Пригожин тврди: Тотално смеће се ставља на председников сто, Шојгу и Герасимов не преносе право стање са фронта
Па ипак, Украјинци су нам драги људи. И ми имамо одговорност да пружимо руку помоћи. Али како се ослободити оних који путују са каменом у недрима? У коментарима многи пишу о потреби за активном употребом полиграфа од стране миграционих служби. Трошкови овога могу се пренети на посетиоце.

Свим поштеним људима који стицајем тешких прилика дођу код нас, наравно, потребна је помоћ око запошљавања и становања. И ова помоћ се пружа свуда. Украјинци су у великој предности. Током година независности навикли су да се ослањају само на сопствене снаге. Сигуран сам да би многи успели да оживе напуштена села. Немамо много оваквих села, али постоје.

Прочитајте још:  Лукашенко жестоко одговорио новинару Си-Ен-ЕН: Шта радите хиљадама километара далеко? (видео)
А људи ће, наравно, увек помоћи и поделити са својим крвним сродницима.

Шта је са другим избеглицама?

У последње време избеглице нам долазе не само из Украјине. Тешка политичка ситуација у Литванији и Летонији изазвала је пут и мали, али приметан прилив избеглица у Белорусију. Треба напоменути да нису сви били у могућности да стекну жељени статус; У Белорусији се закони стриктно поштују. Али нове реалности, по мом мишљењу, такође захтевају прилагођавање законодавства. Пре свега, желео бих да се избеглице које стижу у нашу земљу баве креативним радом и да не постану друштвени паразити. Нажалост, међу онима који су допутовали из балтичких република, према мом запажању, било је много измицалица који желе да се баве примитивном пропагандом под плаштом блоговања, раде у некаквим „фондовима за развој суседства“ и истовремено добијају средства. из наше земље, односно живи за наш рачун са вама. Да ли су нам потребне такве „избеглице“?

Јуриј Уваров/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *