ГЕНОЦИДНИ ПОДАЦИ, ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ СРБА У БИХ: У Зеници живело 24.500 Срба, а сада око 1.000!

0

ГЕНОЦИДНИ ПОДАЦИ, ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ СРБА У БИХ: У Зеници живело 24.500 Срба, а сада око 1.000!

Делегација Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ посетила је српску заједницу у зеничкој котлини и том приликом се уверила у доследност дугорочних политика о етничком чишћењу зеничких Срба с обзиром да ниједно српско село није обновљено, саопштено је из Одбора.

Из Одбора подсећају да је у Зеници до рата живело 24.500 Срба, а да их сада живи око 1.000, да су сва српска села су запаљена и уништена, као и православне капеле – њих 11.

Срушено је 11 православних капела у већински српским селима Свиће, Мутница, Бијеле Воде, Клопче, Враца Горња, Бистрица Горња, Јањићи, Кованићи, Лијеске, Лозник, Осојница, Плавчићи, Понихово, Путовичко поље, Клопачки врх, а рушена су и православна гробља.

Прочитајте још:  Не постоји “територијални” геноцид
Из Одбора наводе да о томе колико је Срба живело на овом подручју сведочи и изјава једног свештеника Српске православне цркве да се “од Зенице до Сарајева пешке може доћи ходајући све српском земљом”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Рушење свих стамбених и помоћних објеката у власништву Срба, рушење православних гробаља, чести инциденти и напади на објекте српске православне цркве указују да је на територији Зенице постојала и постоји организована дјелатност усмјерена против православља и Срба – истичу из Одбора.

Прочитајте још:  Kорона вирус, туризам, економија и Србија: "Пандемија нас је гурнула на ивицу пропасти"
Делегација Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, која је обишла обновљене капеле у Дривуши и Горњим Врацама, изражава жаљење што и данас постоји пракса рушења православних објеката и што су успут сведочили ишараним ћириличним натписима на саобраћајним знаковима.

– О етничком чишћењу Срба из зеничког краја говори и податак да на подручју Зенице
само 10 српске дјеце похађа православну вјеронауку, као и да у насељу Немила на путу Зеница – Добој, од 413 становника српске националности коју су ту живјели 1991. године, сада живи само један Србин – наводе из Одбора.

Осим рушења приватних и верских објеката Срба у овом крају, уништене су и шуме у њиховом власништву, а овим и другим економским уништавањем српских подручја Срби се настоје обесхрабрити да се врате.

Прочитајте још:  Опет почео ХАОС: Демонстранти опет на вратима скупштине (Видео уживо)
Из Одбора наводе пример Србина који је имао у поседу парцеле са 90 дунума шуме на подручју села Мошћаница, у општини Зеница, а која је до последњег дрвета исечена, док власник живи као социјални случај.

– Кад би му се надокнадила штета за исјечену шуму, он би био богат човјек – констатују у Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ, наглашавајући да ни федералне власти ни међународне организације нису понудиле обнављање кућа у српским селима.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *