Изложба у Пјешћанима: Поздрав из Војводине

0

Ликовна изложба под називом „Поздрав из Војводине“ свечано је затворена 25. априла 2024. године у Дому уметности у Пјешћанима, Словачка. Догађај су организовали Кућа уметности „Dom umenia“ у Пјешћанима, Удружење грађана „CYRILOMETODIADA o.z.“, Фондација „PRO PATRIA“ и Удружење Срба у Словачкој, под покровитељством амбасадора Републике Србије у Словачкој, Њ. Е. господина Александра Накића.

Свечаност је започела уводном речју Едите Бјелошевичове, директорке културног дома уметности у Пјешћанима, након чега је генерални конзул амбасаде Србије у Словачкој, господин Драган Зуровац, поздравио младе уметнике и пренео поздраве из амбасаде. Председник Удружења Срба у Словачкој, Стане Рибић, изразио је захвалност на словачком језику и подсетио на блискост два народа.

Посебан моменат свечаности био је говор протојереја Петра Савчака, професора Православног теолошког факултета у Прешову, који је, цитирајући Достојевског, нагласио значај младих уметника у очувању и развоју културе. Др. Данијела Суша, председница удружења Ћирилометодијада, говорила је о значају сарадње између ликовних колонија у Србији и Словачкој, и истакла улогу уметника у повезивању прошлости и садашњости кроз њихов индивидуални ликовни израз.

Филип Џолић, представник младих сликара из Србије, захвалио је свима који су подржали изложбу и истакао да је циљ њиховог стваралаштва повезивање људи кроз уметност. Џолић је нагласио значај наставка сарадње са словачким уметницима и најавио даљи развој ликовних колонија под новим темама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Изложба „Поздрав из Војводине“ била је отворена за јавност до 2. маја 2024. године. Након тога, изложба ће се преселити у Жилину 20. маја и касније у Братиславу, у најстарију библиотеку у Словачкој. Уметнички радови Николе Митића, Теодоре Петковић, Мирослава Јањина, Марка Пирошког и Филипа Џолића настали су у сарадњи организације Ћирилометодијада и редовне ликовне колоније „Од богиње до Богородице“, под руководством Ненада Живанова и уз сарадњу Станета Рибића.

Прочитајте још:  Дачић: Запад нас гура у загрљај Русији

Изложба представља важан културни догађај који доприноси јачању веза између српског и словачког народа и ширењу хришћанске вере и културе.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *